пʼятницю, 22 січня 2021 р.

Виставка-календар

     Бібліотекарі абонементу Центральної міської бібліотеки розробили та оформили книжкову виставку-календар «Письменники-ювіляри 2021 року»

Ця виставка яскравий приклад візуального розкриття бібліотечних ресурсів. На її створення надихнули імена видатних  письменників-ювілярів України за 2021 рік: Тичина П.Г., Тютюнник Г.М., Чемерис В.Л.

Візитівкою книжкової виставки є цитата:

«Звіку і з роду нашого роду

Слово святило честь і свободу,

правнуки прадідів чули чудово,

бо шанували Слово і Мову».

                                                          О. Різниченко.

 

Виставка складається з трьох підрозділів, що мають такі назви : 

1. Тичина П.Г.

27.01. 130 р. від дня народження. 

2. Чемерис В.Л.

08.07. 85 р. від дня народження. 

3. Тютюнник Г.М.

05.12. 90 р. від дня народження.

 

Тичина Павло Григорович (1891-1967) – український поет, державний діяч.

Основні твори: «Сонячні кларнети», «Замість сонетів і октав», «Плуг», «Вітер з України», «Похорон друга», «Сковорода». Лауреат Республіканської премії ім.. Т.Г. Шевченка 1962 р.

Тютюнник Григір Михайлович (1931-1980) – український письменник.

Основні твори: «Оддавали Катрю», «Три зозулі з поклоном», «Зав’язь», «Син приїхав», «Дикий», «У кравчини обідають», «Холодна м’ята», «Іван Срібний», «Деревій», «Вуточка», «Нюра», «Климко», «Коріння», «Вогник далеко в степу». Лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка 1989 р.

Чемерис Валентин (1936) – відомий український письменник, автор історичних і фантастичних романів, які вже стали культовими: «Смерть Атея», «Фортеця на Борисфені», «Ольвія», «Генерали імперії», «Ордер на любов», «Ярославна», «Ваші пальці пахнуть ладаном» та ін.

Пропонуємо любителям історичного роману звернути свою увагу на книгу Чемериса В.Л. «Генерали імперії».

Автор уміло поєднав  у одній книжці розповідь про долю двох історичних постатей: Петро Дорофійович Дорошенко, Карл Густав Еміль Маннергейм. Один жив у ХVII столітті і був українцем, а другий – фіном. І це не дивно, тому що український гетьман та національний герой фінів певний час служили імперії, вони обидва домоглися високих чинів у неї. Але саме головне – це у їхніх серцях бриніла любов до батьківщини. Саме заради цього Дорошенко та  Маннергейм  кинули виклик імперії і присвятили своє життя саме цьому… 

Читайте, знаходьте цікаве, пізнавайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар