пʼятницю, 22 січня 2021 р.

Відео-огляд книги Марії Матіос "Нація

 


«Життя коротке, нація вічна...»
                                                     Марія Матіос           

     Сьогодні, Україна відзначає День Соборності. Це результат тривалої боротьби українського народу за свою свободу та незалежність. Сто років тому, 22 січня 1918 року, IV Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність УНР. Роком пізніше, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі був оприлюднений Універсал Директорії Української Народної Республіки, так званий Акт Злуки про об'єднання українських земель в єдину Україну.

   З метою виховання у громадян почуття патріотизму і гордості за свою державу, Новокаховська центральна бібліотека підготувала Експрес-огляд книги «Нація» української письменниці Марії Матіос.


      «Нація» – це своєрідна «скринька Пандори» та перша прозова збірка, опублікована 2001 року та видана львівським видавництвом «Піраміда» у 2006 році. До книги увійшли різні за жанром і обсягом тексти, писані упродовж 1984 – 2006 рр. Сама авторка визначила видання як книжку новел.

     Структуру книги становлять три частини: «Апокаліпсис», до складу якого входять шість новел; чотирнадцяти поезій, для яких у якості загальної назви Марія Матіос використовує рядки з поезії Казіса Брадунаса «Убієнних всіх скорботні тіні,  я тримаю, наче чорний стяг», та «Одкровення», яке складається з чотирьох прозових творів – новел.

     Книга  надає читачеві унікальну можливість вперше по-справжньому зрозуміти, що ж насправді відбувалося на Західній Україні в 40-50-ті роки XX століття; побачити, відчути весь драматизм і складність тих трагічних подій, які оживають на сторінках, просочених болем, гнівом і співчуттям до людей, чиї долі опинилися нещадно розмелені невблаганним і страшним часом.

     Під одною обкладинкою зібралося багато різних доль, кожна з яких пече по-своєму. Народ, який пригнічували усіма силами, викорінювали, як тільки могли. Нація, яку ненавиділи і яку хотіли поставити на коліна.

     Герої книги – прості люди, селяни, які живуть своєю сім'єю, родинною хатою і працею. Вони нікому не бажали зла, але завжди знайдеться хтось, хто захоче підкорити мирних людей, загнати їх у потрібний формат і вигнати з земель предків. Все, чого вони хотіли – це говорити рідною мовою, жити на рідній землі. Тому й боролися до останнього подиху із зайшлим червоним режимом.

     До книги увійшли роман «Солодка Даруся», та цикл новел «Нація» – твори, що стали значними подіями літературного життя України, які отримали визнання у європейській аудиторії.

     Розраховане видання  на читачів  юнацького  віку та дорослих.

     Книга «Нація» – це ода цілому народу, яку має прочитати кожен українець! Запрошуємо Вас до нашої бібліотеки!



Немає коментарів:

Дописати коментар