понеділок, 24 лютого 2020 р.

«Прийшла Масляна – прийшла з млинцями…»

Масляна! Широка! Весела! Масляну наші предки українці повсюди чекали з великим нетерпінням. Це саме веселе, всенародне свято. 

Прийшла пора зимі на північ  повертатись,
Тож хоче вона з нами попрощатись.
Дарує Масляну на прощання —
Свято зимове останнє.

Такими словами «Ряджені» розпочали свято Масляної у Новолагерській сільській бібліотеці. Потім разом з провідним бібліотекарем Балюк Л.Ю. вони розповіли гостям свята про історію Масляної (або Масниці) та презентували книжки про українські звичаї та обряди, які є в бібліотеці.










А потім, як годиться, почали святкувати.


Перший день Масляної – це понеділок «ЗУСТРІЧ». Бібліотекар розповіла, що спочатку в понеділок повинна колодка народитись.
Другий день – вівторок «РОЗВАЖАЛЬНИЙ ДЕНЬ». У вівторок всі виходили на гуляння. Тому бібліотекар запропонувала всім станцювати хоровод  «Подоляночка». Всі добре потанцювали!
Третій день – середа «Лакомка». В цей день люди пригощалися всілякими солодощами. Бібліотекар пригощала всіх печивом.
Четвертий день – четвер «Широкий четвер». У цей день закликали Масляну до себе в гості. Тож діти активно кликали до себе Масляну: «Гукаємо-закликаємо Масляну до себе в гості у двір. Приїжджай в гості на широкий двір на горах покататися, в млинцях повалятися, серцем повеселитися!».
І на подив всіх дітей в зал дійсно зайшла «Масляна»! Вона принесла в руках млинці зі словами «Пригощайтеся! Святкуйте!», а потім приєдналася до святкування.
П’ятий день – п’ятниця «Тещині вечері». В п’ятницю всі тещі запрошували зятів до себе додому і пригощали млинцями та відгадували загадки. Отже, ведуча свята запропонувала дітям відгадати загадки. Переможців також пригощали солодощами.
Шостий день – субота «Золовкині посиденьки». В цей день всі загадували собі щастя, грали в ігри.
Сьомий день – неділя «Прощальна». В неділю, як правило, було справжнє святкування – проводи зими. В цей день спалювали на вогні солом’яного опудала – Масляницю, з піснями і хороводами. Весна вступала в свої права.
На Масляну старались забути всі образи і печалі. Тому і на святі в бібліотеці діти стали в коло, взялися за руки та згадали все погане, що кожен зробив, всі образи і разом відпустили їх.
 Завершилося свято колективним поїданням усілякої випічки та млинців, які до свята приготували батьки дітей та бібліотекар.

Немає коментарів:

Дописати коментар