пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

«Зоря полум’яного кохання…»,

«Кохання – то почуття, якого завжди

бракує, це стан душі, якого завжди
прагнеш, мрія, якою живеш вічно».
М. Томенко.



14 лютого до Центральної бібліотеки завітали учні 9 класу ЗОШ №4 на літературно-музичну композицію «Зоря полум’яного кохання…», присвячену дню Святого Валентина. 


Бібліотекарі Сембратович С. та Акулова В. розповіли легенду про християнського священика Валентина, який жив у Римі за часів імператора Клавдія ІІ Готського (ІІІ ст. від Р.Х.), який видав наказ про заборону одружуватись воїнам. Але Валентин таємно вінчав усіх закоханих. За що й був страчений 14 лютого 270 року. Так Валентин став покровителем Дня Закоханих. 


У ще зимові дні, коли весна все ближча з кожним днем, у серцях людей прокидається одвічна спрага ніжності, любові й ласки. Тому було запропоновано молоді поринути до хвилюючого і невмирущого світу любові. Упродовж заходу декламувались вірші про кохання від майстрів слова: Л. Костенко, В. Симоненко, В. Сосюри, Омар Хайяма та ін.


Присутні дізнались багато цікавого про чисте, благородне почуття – кохання. Що кохання буває різне, навіть зрадливе. В якості прикладу бібліотекарі розповіли про Марусю Чурай та її трагічне кохання.
Маруся Чурай (1625-1653) - українська народна співачка  і поетеса часів Хмельниччини що, за переказами жила в Полтаві, якій у цьому році виповниться 395 років від дня народження. Їй приписують авторство низки пісень: «Ой не ходи, Грицю», «Котилися вози з гори», «Засвіт встали козаченьки» та ін. Також відома як Маруся Чураївна.
За переказами, Маруся народилась у сім’ї козацького сотника Гордія. Після смерті батька, який у 1648 році був спалений як бунтівник у Варшаві на багатті, залишилася жити з матір’ю у Полтаві. В юнацтві дівчина мала багато залицяльників, серед яких був молодий козак Іван Іскра, але своє серце вона віддала Грицю Бобренко, з яким згодом таємно заручилась.
Зі спалахом Хмельниччини (1648 р.) Гриць вирушив на війну. Дівчина чекала на нього чотири роки. Проте коли Гриць повернувся до Полтави, але на Марусю не звертав уваги, бо покохав іншу. Зраджена дівчина не витримала та вирішила отруїти себе зіллям, але ненароком випив Гриць.
Влітку 1652 року суд засудив Марусю до страти, але її було амністовано універсалом Богдана Хмельницького, «за заслуги її батька та солодкі пісні». Померла дівчина у віці 28 років, не перенісши смерть коханого (за іншими даними стала монахинею якогось із монастирів).
Ліна Костенко написала історичний роман у віршах «Маруся Чурай», який було відзначено Шевченківською премією. Про Марусю йдеться у повісті О. Шаховського «Маруся Чурай – малоросійська Сафо», поемі Б. Олійника «До тієї Чураївни (Парубоцька балада)», поетичному творі М. Луківа «Балада про Марусю Чурай» та ін. У 1978 році за мотивами п’єси Михайла Старицького «Ой не ходи Грицю, та й на вечорниці» був знятий однойменний фільм.
…Стоїть перед Полтавським обласним музично-драматичним театром величний пам’ятник – струнка вродлива дівчина задумливо дивиться у далечину…
То шана українській пісні – в образі легендарної Марусі Чурай. Скотилася та розтанула у Вічності зоря полум’яного кохання, осяяна недовгим щастям і пекучими стражданнями. І перетворилася у щемливу легенду, що вчувається у відлунні журливих рядків дівочої пісні.
Учні переглянули: «Буктрейлер на книгу Маруся Чурай Ліни Костенко», відео «Недумано, негадано – Ольга Богомолець», ілюстрації художниці С. Тищенко, слайд-презентацію на дану тему. 




Дізнались як святкують день Святого Валентина в різних країнах світу. Не так давно це свято прийшло й до України. В цей день люди дарують один одному гарні листівки з найкращими побажаннями, сердечка, амурчиків, квіти або щось особливе. Всі полюбляють на свята отримувати та дарувати подарунки. Тож присутні отримали у подарунок валентинки з оригінальними побажаннями, на кшталт: «Не плутайте любов та бажання. Любов – це сонце, бажання – тільки спалах», «Тобі не потрібні крила, щоб літати, тобі потрібні друзі, щоб не впасти», «Навіть якщо ти ангел – завжди знайдеться той, кому не подобається шелест твоїх крил!» та ін. Всі залишились задоволеними.


З Днем Святого Валентина!

1 коментар: