пʼятницю, 25 січня 2019 р.

Крути – бій за майбутнє!

«Любіть Україну, як вірні сини, 
Віддати життя їй готові, 
Як юні сини, що життя віддали 
Під Крутами всі, як Герої…» 
В. Криволап «Любіть Україну».


25 січня до Центральної міської бібліотеки завітали дев’ятикласники ЗОШ №4 на історичну панораму «Коли стають до зброї діти, народ цей – не перемогти!», присвячену Дню пам'яті Героїв Крут.


Цей пам’ятний день нині перегукується із не такими давніми подіями Майдану та Революції Гідності, які почались теж із студентів. Це чітко відображено у вірші одного з поетів української діаспори:

Ще юнаки, ще майже діти, а навкруги – і смерть, і кров.
«На порох стерти, перебити!» - іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити, та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти – народ цей не перемогти!

Бібліотекарі Сембратович С. та Акулова В. нагадали молоді, що в цьому році ми відзначаємо 101 річницю бою під Крутами, розповіли про причини та наслідки його.


29 січня 1918 року триста студентів, гімназистів, юнкерів стали на захист Батьківщини біля поліського села Крути з більшовицьким військом, що напало на молоду Українську Народну Республіку. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. Але шлях більшовикам на Київ все ж був відкритий, та самопожертва юнаків не була марною. Вона дала можливість виїхати із Києва частині мирних жителів та членам Центральної Ради до Житомира. Бо коли 8 лютого 1918 року військо Муравйова увійшло до міста, почався справжній червоний терор. В перший день захоплення міста більшовики вбили три тисячі громадян. Розстрілювали за «буржуйський вигляд», за «косий погляд», за «кожне українське слово» або «просто так», як писав очевидець тих подій поет Володимир Сосюра.
У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка віддала найцінніше, що в неї було – своє життя.


Упродовж заходу лунали полум’яні поетичні рядки відомих українських поетів: В. Сосюри, Яра Славутича, П. Тичини та ін. З великою цікавістю присутні переглянули відео «Бій під Крутами».


Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих Героїв Крут.


Вечір-пам’ять «Під Крутами розум і нації цвіт» пройшов в ЗОШ №10. Бібліотекар Рядних І.Л. розповіла учням 9-А класу про ці трагічні події. Діти переглянули відео та зачитали спогади очевидців. 



Ніколи Україні не забути
Цих юних душ нескорений політ.

Пам’ятаймо їх подвиг!

Немає коментарів:

Дописати коментар