суботу, 12 січня 2019 р.

Арт-простір «Незбагнена Марія Приймаченко»



Марія Овксентіївна підписала одну з своїх робіт:

«Квіте черемшина й лист опадає
А хто у приймах не бував той горя не знає
Іде Приймак і у дудочку свище
Ховай доньку хліб і сало бо йде Примачище».





11 та 12 січня у читальному залі Центральної бібліотеки відбувся Арт-простір «Незбагнена Марія Приймаченко» (з нагоди 110-річчя від дня народження), для членів клубу «У колі друзів» та клубу «LIRA CLUB».


Бібліотекар Ісакова Є.Ю. Розповіла гостям про творчий шлях Марії Приймаченко, яка народилася 12 січня 1909 року в селі Болотня на території Київської області, померла в цьому ж селі 18 серпня 1997 року. Українська художниця, інвалід з дитинства після поліомієліту, що представляє напрямок «народний примітив», або ж «наївне мистецтво», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, лауреат Золотої медалі міжнародної виставки в Парижі (у 1937 році), одна з найвідоміших творчих особистостей України, більш відома за кордоном, ніж у себе в країні, оскільки про Приймаченко почав говорити весь світ мистецтва ще у 1937 р.
Геніальними творіння українки визнали метри образотворчого мистецтва Пабло Пікассо і Марк Шагал.
ЮНЕСКО 2009 рік був оголошений роком Марії Приймаченко на честь 100-річчя від дня народження великої художниці, чиє ім'я ще за життя стало легендарним, за величезний її внесок в розвиток художньої культури народної спрямованості.
Всього художницею створено близько 5000 творів. Творча спадщина Приймаченко зберігається в Музеї українського народного декоративного мистецтва. Також картини художниці є в Національному Музеї народної архітектури та побуту і художньому музеї Запоріжжя. Чимало творів зберігається в приватних колекціях.
Захід супроводжувався презентацією, у якій демонструвалися дивовижні картини художниці, а також скульптури, які виготовлені за її малюнками і на даний час прикрашають вулиці столиці України.


Більш детально ознайомитись з творчістю Марії Приймаченко ви маєте змогу, завітавши до Центральної бібліотеки (м. Нова Каховка, вул. Затишна, 26). Творчі здобутки Марії увійшли у велику кількість літературних видань.


Відвідувачі заходу ділилися враженнями від почутого і розповідали, як вони відкрили для себе талановиту Марію Приймаченко.




Немає коментарів:

Дописати коментар