вівторок, 22 січня 2019 р.

Уже ніхто не знищить Україну – в тобі, в мені, у кожному із нас!

Кожна людина про щось мріє. Великі мрії мають цілі народи. Українці століттями мріяли жити разом і самим господарювати на своїй землі. 100 років тому, у 1919 році, ця мрія нарешті здійснилась: 
22 січня було урочисто проголошено Акт Злуки всіх українських земель в одну спільну Соборну Українську державу. Відбулося це на Софіївській площі у Києві. Цей день став всенародним святом, столиця була прикрашена синьо-жовтими прапорами, у церквах відправляли богослужіння, відбувся військовий парад. Так здійснилася споконвічна мрія українського народу.
Про цю історичну подію та про сьогоднішні мрії українців говорили у міській бібліотеці для дітей.  До читальної зали старшого відділу на літературно-історичний спомин завітали учні I(5)-А класу гімназії.


Нелегкими стежками української державності «повела» дітей у подорож бібліотекар Жаданова Н.В. «Пройшли» вони дорогами Київської Русі сторінками «Княжої України» Олександра Олеся, згадали звитягу запорозьких козаків, перечитуючи поему «Сон» Тараса Шевченка, переглянули історичні хроніки того вікопомного дня – 22 січня 1919 року та помріяли сьогодні – про мир і єдність України, яка знову бореться за те, щоб бути вільною і неподільною.


 Пізнавальний захід - історичне дос'є "В єднанні сила й міць держави" підготувала Обривська сільська бібліотека з метою відродження паростків духовності, пробудження у школярів зацікавленості  до поглибленого вивчення iсторiї  та культурних надбань українського народу, виховання поваги та любові до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.



Для учнів 8-го класу Маслівської школи було проведено історичне дос’є «В єднанні сила і міць держави». Бібліотекар розповіла дітям про те,  що означає саме поняття "соборність", про ідею соборності, яку плекали ще за часів Київської Русі, в період козацтва та протягом подальших століть і аж до сьогодення. 


Діти поділились знаннями про історію проголошення Акту злуки, активно відповідали на запитання вікторини.

22 січня 1990 року мільйони українців, взявшись за руки, утворили «живий ланцюг» між Києвом,  Львовом та Івано-Франківськом. Та тільки у 1999 році Указом Президента України День Соборності стає державним святом.  
Сьогодні воно все впевненіше входить в життя українців. І кожного року «живі ланцюги», як символ єднання, поєднують села та міста, бо це є вияв волі нашого народу до єднання і вдячності тим, хто боровся і бореться нині за незалежну і Соборну Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар