четвер, 16 грудня 2021 р.

Нас полонить світ забобонів.

#ЗнайдиСвоюКнижку 

 #програма_поповнення_фондів_бібліотек

 #Український_інститут_книги 

У наш час церемонії, які влаштовували в переддень Різдва та Нового року перетворилися на святкову метушню. Але мало хто з тих, хто запускає феєрверк чи запалює свічки на ялинці, усвідомлює, що тим самим відганяє злих духів. Чи знаєте ви, що особливо небезпечними вважалися дванадцять ночей між Різдвом і Водохрещем. У цей час сили пітьми капостили, аж зі шкури лізли. Тож за побажанням щасливого Нового року й веселого Різдва стоїть благословення, протилежне прокляттю. А під час святкування китайського Нового року уникають згадок про минулий рік, бо всі побажання треба спрямовувати в новий рік і новий початок.

Страх людини перед злими духами старий як світ. Що менше людина впевнена у тому, що відбувається, то більше вона шукає способи схилити долю на свій бік. Мусимо визнати, що деякі наші звичаї безглузді, проте ми не можемо від них відмовитися. Нас полонить світ забобонів.

Книга Арі Турунен «Ознаки добра і зла. Забобони. Історія забобонних звичаїв» знайомить читача зі строкатим і чудернацьким світом наших прадавніх страхів – від темряви з її нічними страхами до зловісного задзеркалля. Синьоокі люди, ви вампіри, або найімовірніше, станете ними після смерті. Рудоволосі, ви можливо і не відьми, але настільки підступні та злі що вас слід спалити. Черга за ліворукими, від вас краще триматись якнайдалі бо ви приносити нещастя. Зовнішність людини завжди була предметом постійної уваги. Ознаки зла різнилися від культури до культури залежно від того, що в тій частині світу вважали аномальним. Тож систему уявлень про світ у минулому, яка  і досі має відголос у сучасності, пізнаємо прочитавши захопливу працю фінського автора.

Центральна міська бібліотека долучається до загальнонаціональної акції «Національний тиждень читання» #ЗнайдиСвоюКнижку разом з нами


Немає коментарів:

Дописати коментар