пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Бібліо-соло «Твори Світлани Алексієвич поза часом».

09 квітня за сприяння Українського інституту книги на абонементі Центральної міської бібліотеки відбулась довгоочікувана зустріч читачів із творами Нобелівської лауреатки 2015 року Світлани Алексієвич,

Світлана Алексієвич народилась 31 травня 1948 р. в місті Станіславі (зараз Івано-Франківськ). Світлана Олександрівна – білоруська російськомовна письменниця та публіцистка українського походження. Лауреат багатьох міжнародних літературних премій.

У 2020 році в українському перекладі опубліковано чотири книжки письменниці від видавництва «Фоліо»: «Останні свідки. Соло для дитячого голосу», «У війни не жіноче обличчя», «Чорнобильська молитва», «Цинкові хлопчики».

Читачів особливо вразила книга про дітей війни:

Алексієвич С.О. Останні свідки. Соло для дитячого голосу/Світлана Алексієвич; пер. з рос. Л. Лисенко; худож.-оформлювач О.А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2020. – 252 с.

Під час Другої світової війни загинули мільйони дітей… Росіяни, білоруси, українці, татари, цигани, казахи… В цій книжці представлені маленькі розповіді маленьких дітей… «Останні свідки» - це історії різних людей про епізоди їхнього дитинства, що прийшлося на 1941-1945 роки… За що у них вкрали дитинство?

Наступна відома книга - Алексієвич С.О.  

У війни не жіноче обличчя/Світлана Алексієвич; пер. з рос. В. Рафєєнка; худож.-оформлювач О.А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2020. – 314 с.

В IV столітті до нашої ери в Афінах і Спарті в грецьких військах воювали жінки. Пізніше вони брали участь в походах Олександра Македонського…

А під час Другої світової війни жінки служили у всіх родах військ багатьох країн світу: в англійській армії – 225 тис., в американській – 450-500 тис., в німецькій – 500 тис… У Радянській армії воювало близько мільйона жінок. Ця книжка – про війну очима жінок, молодих дівчат, які були медсестрами, пралями, санітарками, саперами, снайперами, кулеметницями, кухарками і воювали нарівні з чоловіками…

Золоті сторінки творів Світлани Алексієвич заслуговують на увагу, бо як писав Григорій Тютюнник: «Я знаю одне, що треба писати хороші твори, а хороші вони бувають тільки тоді, коли писатимемо правду». Читайте!


Немає коментарів:

Дописати коментар