понеділок, 19 квітня 2021 р.

Розпочато Тиждень молодіжної книги - 2021

       19 квітня розпочався Тиждень молодіжного читання, який щорічно організовує Херсонська  обласна  бібліотека  для юнацтва ім. Бориса Лавреньова, приурочивши   його до Всесвітнього дня книги та авторського права. Тиждень  проходить під гаслом «Гайда читати!». 
   В рамках Тижня провідний бібліотекар абонементу Центральної міської бібліотеки Світлана Сембратович провела на вулицях м. Нова Каховка захід-подорож «Поспішай прочитати!»
           Взявши із собою в подорож різну за жанрами художню літературу: Кемерон Б. «Обіцянка собаки», Кідрук М. «Твердиня», Кокотюха А. «Третій рівень», Лагерлеф С. «Сага про маєток», Мойєс Дж. «Останній лист від твого коханого» , Нікуліна А. «Зграя», Руїс Сафон К. «Володар Туману».
    Захід мав на меті долучити молодь до читання, за допомогою книжок поринути у фантастичні пригоди, віртуально відвідати інші планети, закохатись у головного героя чи героїню, розкрити таємниче вбивство, багато цікавого дізнатись про паркур…
Спілкуючись із молоддю, дізнались, що вони віддали перевагу трьом стихіям в художній літературі: фантастиці, фентезі та пригодам.







Пропонуємо і вам ближче познайомитись із вибором молодого покоління.

    Перша книжка:
Кемерон Б. Обіцянка собаки: роман / Брюс Кемерон; пер. з англ. Ю. Підгорної. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020. – 384 с. «Мене звати Бейлі. У мене було багато імен і багато життів, але зараз мене звати Бейлі. Це гарне ім’я. Я хороший пес», - так починається цей роман. Кажуть, усі собаки потрапляють до раю. Пес Бейлі прожив чимало життів і нарешті може спочити. Та Ітан, перший господар Бейлі, знову відправляє його на землю, врятувати ще одну родину…
    Наступна книжка:
Нікуліна А. Зграя: роман-виклик /Анастасія Нікуліна; передм. М. Кідрука. – Х.: Віват, 2018. – 320 с. Пригоди відбуваються на вулицях Львова – це брутальне урбаністичне місто. Це дахи, антени, цегла, будівлі, паркани, парапети. Головним героям по вісімнадцять. П’ятеро хлопців щодня кидають виклик міським висоткам і самим собі. Паркур – це стиль життя, челендж – постійно робити неможливе. Адже, коли ти трейсер, меж не існує: є лише перешкоди. Доречи, авторка теж в свій час займалась паркуром. Не менш цікавою виявилась книга іспанського письменника Карлоса Руїса Сафона:

Руїс Сафон К. Володар Туману: роман /Карлос Руїс Сафон; перед. з ісп. С. Борщевського. – 2-ге вид. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2021. – 192 с. «Минуло чимало років, перш ніж Максові вдалося забути літо, коли він майже випадково зіткнувся з чаклунством»… Дивні дива відбуваються у тихому прибережному містечку, куди переїздить родина підлітка. З першого дня хлопчина відчуває щось дивне. Ці страшні будівлі та химерні вулички наче живі. І ці скульптури наче ворушаться. Стрілки годинників тут інколи починають рухатись у зворотному напрямку, а під час буревію з морського дна підіймаються затонулі кораблі. Та моторошна легенда про безжалісного Володаря Туманів… 

В читальному залі юнацького сектору міської бібліотеки для дітей та юнацтва  відбулася зустріч молоді з актуальними  книжковими  новинками, яка перетворилася на букфейс «Книжковий світ – то особливий світ, він, як магніт, притягує до себе»

Дівчата та юнаки вибрали собі найулюбленіші і такі, які співпадають з їх вподобаннями та захопленнями, детально знайомилися з книгами- портретами і приміряли до себе життєвий шлях, працелюбність та  успіх героїв-кумирів.

І ось як розподілилася увага до книг.

Рома Тимофієнко –  активний читач юнацького сектору, член музично-літературного клубу «Натхнення», театрального гуртка, переможець літературних конкурсів «Смарагдове місто», «Пелюстки для Ліни Костенко», знавець поезії, театрального мистецтва вподобав книгу-портрет «Майстер: Богдан Ступка». Юнак слухає художнє виконання поезії Л.В.Костенко у виконанні Богдана Ступки і наслідує Майстра.

 



Книга Лі Куан Ю «Із третього світу в перший: Історія Сингапуру 1965-2000»  зацікавила Євгена Пилипчука, майбутнього політика. 

Історія художника Сергія Якутовича «Незавершений проєкт» - близька юному художнику Михайлу Міщенко. 

Життєвий шлях «Маестро Анатолій Авдієвський: Портрет хору з мозаїки» Володимира Корнійчука прийшовся до душі майбутньому музиканту Кирилу Жукову.

Дівчата вибрали для себе спорт, поезію, кохання та знайомство з «Українським менталітетом» Олександра Стражного.




Міська бібліотека №2 провела флешмоб  «Читаймо з нами!».  І  не має значення читаємо ми електронні видання, друковані чи взагалі слухаємо аудіокниги - головне, щоб ми не забували про книжки і звертались до них за порадою, адже потрібно вміти їх читати, подружитися з ними. І тоді ми станемо дійсно освіченою нацією. 


Міська бібліотека №3 для читачів юнацького віку підготувала книжкову виставку–хіт-парад «Сучасна книга – молоді», на якій представлені книги з історії України та про Великих українців, твори сучасних українських письменників для молоді, гумористичні та пізнавальні видання.



Теперішнє життя дуже складне і непередбачуване, як написала Божена Макар:

«Летим, біжим, встигаєм, не встигаєм,

Навушники і гаджети при нас –

Новини, фото, відео листаєм…

І так весь час… На жаль, весь час…»

Зробіть своє життя яскравим, цікавим, повним пригод, а допоможе вам у цьому книга.

Почнімо читати вже зараз!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар