пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Шати Великодні одягла земля

 Великдень… Найбільше свято, свято свят у нас, в Україні і у християнському світі. «Христос  Воскрес!» - лунає всюди, сонце грає в небі, радіють люди і сподіваються на краще.  Вже закінчуються усі приготування, підходить до завершення останній, найголовніший тиждень. Вже вбралася земля у весну і завмерла в очікуванні дива.  Цього року припадає  Великдень на 2 травня.  У читальній залі відділу обслуговування читачів-учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей та юнацтва  бібліотекарі зібрали невелику тематичну підбірку літератури, яка розкриває символіку свята Великодня, назвавши її «Шати Великодні одягла земля».


Святкування Великодня, так само, як і кожен день очікування, мають свої традиції. Однією з найцікавіших є різнокольорові яйця – писанки, крашанки, дряпанки.  Переглянувши представлені видання, можна дізнатися, як розмалювати та обпалити писанку, які яйця краще брати для дряпанок та які знаки і символи наносити. Про символіку писанок Херсонщини можна дізнатися від Одарки Онищук із Торонто.


У нас прийнято наносити на писанки клинки і на херсонській писанці їх має бути сорок вісім.  Малюють у нас «вітряки»  та «вужів», закручених подвійною спіраллю, бо вірування говорять, що вуж запліднює землю. Вовки-сіромахи, що блукають херсонськими степами , на писанках втілені в орнамент, що має назву «вовчі ребра»: наносять їх синьою фарбою – то «колір ночі духів, небесних просторів, космосу». Ну, і, звичайно, квіти та дерева втілені в орнамент херсонських писанок: «повна рожа», «конвалія», «конюшинка», «дубове листя»…

На жаль, тільки на сторінках часописів можемо побачити вироби геніального ювеліра Карла Фаберже. Найбільша частина безцінної колекції – понад 450 предметів належить Англійському королівському зібранню, 10  залишилися на території Росії. Нині вироби Фаберже – популярні лоти найпрестижніших аукціонів «Сотбіс» і  «Крісті». 


Та зразком високого мистецтва завжди вважалася саме українська писанка. «Село на нашій Україні – неначе писанка» - писав Тарас Шевченко, а одна із багатьох легенд про писанку говорить: «Кохання на землі буде існувати доти, поки люди розмальовуватимуть писанки».

Напередодні Великодніх свят засіданн клубу «Книгочитограйка» міської бібліотеки для дітей та юнацтва відбулося у формі BibIio-майстерні cаморобка: «Повітряні крашанки» діти познайомились з  символом  цього  святого дня - писанкою. Біблотекар  Ярцева О.Л. розповіла дітям про те,  як розфарбовують писанки, яким кольором, що він значить у віруваннях українського народу.





А згодом розпочалися дива у  BibIio-майстерні. Для цього потрібно:повітряна кулька, фломастери-маркери, яскраві наліпки і, звичайно, жменька терпіння, добрий настрій і руки, які бажають чомусь навчитись.  Допомагали на занятті волонтери старшого сектора Басова Маргарита та Курбатова Марія. Що вийшло подивіться на світлинах. 


Чистий четвер розпочався для бібліотекарів молодшого сектора міської бібліотеки для дітей та юнацтва бібліовізитом до гімназії №9. На народознавчому уроці «Мандрівка писанки» діти опановували секрети фарбування: писанок, крапанок, дряпанок, мальованок. Учні 2-Б, 3-А, 2-В  передивились електронну презентацію з візерунками, притаманними  різним областям України. Школярі були вражені писанками Херсонщини. Морські хвилі нагадали всім про Чорне та Азовське море. Побували і у  Коломиї, і у  Канаді.






Дитяча фантазія неперевершена! Повітряні кульки перетворились  у писанки і мальованки.  

Бібліотекарі міської бібліотеки №2 проводять зі своїми користувачами хвилини запитань та відповідей, а також пропонують  для перегляду видання розміщені на тематичній полиці «Христос воскрес–лунають дзвони». У діалозі користувачі бібліотеки пізнають історію святкування Великодня та діляться цікавими рецептами пасок, техніками розпису писанок та сімейними традиціями.





Тож хай Христове Воскресіння принесе у кожну оселю щастя та взаєморозуміння. Хай кожен день буде сповнений яскравим світлом надії на добро та мир…

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Христос воскрес! Воістину воскрес!



Немає коментарів:

Дописати коментар