пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

Наші пернаті друзі

1 квітня – день щирих посмішок і жартів, а ще День зустрічі птахів. Починаючи з 1923 року це екологічне свято стало вже традиційним в Україні. «Як не буде птахів, то і людське серце стане черствішим», – влучно зазначив Михайло Стельмах. 

Птахи. Вони наповнюють сади і ліси своїм веселим гомоном, в’ють гнізда і виводять пташенят. Вони літають і ходять по землі. Вони несуть яйця і відкладають ікру. Вони передбачають погоду і їм встановлюють пам’ятники за видатні заслуги… Вони – крилаті господарі неба… Більше прочитати про них можна у міській бібліотеці для дітей та юнацтва, у відділі обслуговування читачів-учнів 5-9 класів ось у цих чудових книжечках: «Живые барометры рядом с нами»;  «Життя видатних тварин» від  #Міхаїл Яснов та  новенькій книжечці від  #Український  інститут книги «Дивовижні птахи» від Наталі Торджман. 


В дитячому відділі міської бібліотеки №2 цей день присвятили птахам, провівши творчу майстерню «Охороняй і бережи пташину і допоможи у скрутну хвилину» Почали з інформації про найбільших, найменших, найшвидших. Далі  з’ясовували, як ці створіння знаходять шлях у вирій, а потім безпомилково повертаються додому? Що птахам страшніше взимку – голод чи холод? Чому птахи співають? Чому деякі не можуть літати? Чим підгодовувати птахів? Отже, знайомитись зі світом птахів можна не менш цікаво за допомогою книг та журналів. А якщо вас не дуже приваблюють різні наукові факти – читайте вигадані, але кумедні та повчальні історії письменників Г.К. Андерсена, Лесі Українки, Олексія Надемлінського, Лесі Ворониної, Валерія Герланця – героями яких є представники пташиного світу.

 Розгадавши кросворд дізналися, який то птах, персонаж багатьох казок та легенд, що приносить щастя і має назви - бусол, бузьок, гайстр, бацян. Розфарбовували розмальовки і визначали, які птахи зимуючі, а які перелітні.


 В творчій майстерні маленькі орнітологи знайшли застосування для використаних картонних коробок, пластикових стаканчиків і пляшок, змайструвавши їдальні для птахів.


Деякі читачі, так би мовити, в онлайн-режимі приєдналися до заходу і зробили годівнички та розвісили їх на деревах біля своїх домівок. З великим задоволенням малеча насипала насіння, злакові й сухофрукти не жалкуючи смачненького.





Бібліотекарі міської бібліотеки №3 29 березня провели хвилинку-цікавинку «Пташина оперетка», завітавши до дитячого садочка  «Івонька» та познайомили малечу з новими ілюстрованими виданнями про птахів, що є у бібліотеці.

Дітки дізналися як живеться птахам, що налічується їх близько 300 видів, що вони не тільки милують нас своїм співом, а ще й приносять велику користь, знищуючи чимало шкідливих гризунів.


Дошкільнята розповіли про пташок, що живуть у декого з них вдома. Малеча була активною, відповідаючи на питання вікторини, відгадуючи загадки, читаючи віршики про птахів. Захід був пізнавальний та веселий.

Хай пташиний спів радує нас і створює добрий весняний настрій!


Немає коментарів:

Дописати коментар