пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Еко-лекція за книгою В. Собко «Стежинами Червоної книги».

   Ми з вами живемо і навіть не уявляємо скільки видів рослин на межі зникнення…

Щороку в третю суботу квітня відзначається Український день довкілля. В цьому році це свято припадає на 17 квітня, яке відзначається в Україні з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 р. У третю суботу квітня проводяться заходи спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних ресурсів, озеленення територій, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

16 квітня в Центральній міській бібліотеці пройшла еко-лекція за книгою В. Собко «Стежинами Червоної книги». Бібліотекарі нагадали читачам, що довкілля  - це всі живі та не живі об’єкти, що природно існують на Землі. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це і є довкілля. Так сталось, що Людина – це головна загроза довкіллю із-за її байдужості, жадібності, необізнаності.

Сформувати своє відповідальне ставлення до Природи допоможе книга:

Собко В.Г. Стежинами Червоної книги. – 2-ге вид., допов. – К.: Урожай, 2007. – 280 с.: іл. – Бібліогр.: С. 271.

В цій книзі розповідається про рідкісні та зникаючі види рослин. Серед зникаючих видів багато декоративних рослин, більшість з яких – цінні харчові, технічні, лікарські рослини. Книга надасть можливість дізнатись про особливості цих рослин, причини їх зникнення та способи відновлення…

Ми з вами живемо і навіть не уявляємо скільки відомих нам видів рослин на межі зникнення – це бузок східнокарпатський, латаття біле (лілея), підсніжник звичайний, нарцис вузьколистий, фіалка…

Завдяки книжці можна дізнатись багато цікавого про їх походження, наприклад, латаття біле (лілея) – у грецькій міфології німфи – це молоді божества природи. Легенда розповідає про нерозділене кохання німфи і Геркулеса, через що дівчина кинулась у воду і перетворилась на квітку – лілею, або біле латаття. Лілея – найкрасивіша квітка голубого прісноводдя України. Вона єдина рослина, яка мільйони років без будь-яких морфологічних змін існує у флорі України. Її  рід з’явився на земній кулі 70-80 млн. років тому (крейдяним періодом). І тепер красуня-лілея, овіяна легендами й казками, оспівана поезією й піснями може зникнути назавжди!

Пригадалися слова Джеральда Даррела: «В моїх очах знищення будь-якого виду – це кримінальний акт, рівноцінний знищенню неповторних… картин Рембрандта…».

Книжка Собко В.Г. «Стежинами Червоної книги» нагадує Людям, що Довкілля треба зберегти для майбуття!


Немає коментарів:

Дописати коментар