пʼятницю, 7 квітня 2017 р.

Геній живе у віках.

«Ось воістину, Боже, свідоцтво єдине
Про достойність людини: крізь товщу віків…»
Шарль Бодлер «Маяки».
Сьогодні для учнів сьомого класу ЗОШ №4 в центральній міській бібліотеці пройшов вечір-портрет «Багатогранний Леонардо да Вінчі», де відбулося знайомство з яскравим представником епохи Відродження – Леонардо да Вінчі,  якому у цьому році виповнилось 565 років від дня народження.
Леонардо да Вінчі – це геній. «Обдарований йде в ногу з часом. Талановитий обганяє час на крок. І тільки геній завжди залишається поза часом»,- говорив Сергій Олександрович Ніжинський.
Бібліотекарі Сембратович С.Л. та Акулова В.М. розповіли присутнім, що Да Вінчі був одночасно геніальним інженером, художником, скульптором, винахідником, механіком, хіміком, фізіологом, вченим, співаком, архітектором та ін. Багатьом із нас він більше відомий, як художник, що створив загадкову «Джоконду», й другі не менш чудові картини, від «Таємної вечері» до знаменитих «Мадонн».
Більший акцент було зроблено на Леонардо да Вінчі, як на художнику. Тому присутні дізнались багато цікавого про історії створення таких картин: «Мадонна Бенуа», «Джоконда», «Портрет Джиневри де Бенчі», «Тайна вечеря», «Хрещення Христа».
Бібліотекарі нагадали, що у Леонардо було багато і інших талантів, цьому підтвердженням служать його щоденники та рукописи (близько 7 тисяч аркушів). В яких чого тільки немає! Й бойові колісниці, й розривні снаряди, й новий вид артилерії, й танки, й токарні станки, й екскаватори, й водні лижі,  й водолазні костюми, й підводні човни. Й, звичайно ж, тут різні літальні апарати – прообрази і літаків і гвинтокрилів, а до них – і парашути. Майстер є автором відомих цитат: «Поганий той учень, який не перевершує учителя», «Де помирає надія, там виникає порожнеча» та ін.
Для кращого сприйняття інформації семикласники упродовж заходу прослухали вірші: Шарля Бодлера «Маяки»; Гунько О.П. «Мистецтво», «Мона Ліза» та переглянули слайд-презентацію та відео «П’ять винаходів Леонардо да Вінчі». А ще ознайомились з тематичною поличкою, що підготували до заходу бібліотекарі, на якій розмістилися такі книги: Богат Ев. «Мир Леонардо», Гунько О.П. «На вулиці генія», Мережковский Д.С. «Восресшие боги. Леонардо да Винчи», Свеченовская И. «Леонардо да Винчи. Зашифрованный гений», Туркевич В.Д. «Усмішка Джоконди»тощо.

Що ж, кожен із присутніх зміг доторкнутись до прекрасного й відкрити для себе геній Леонардо де Вінчі.

Немає коментарів:

Дописати коментар