пʼятницю, 14 квітня 2017 р.

Свято свят і торжества.

«Ми стверджуємо знов і знов
Цю істину у кожнім слові:
«Бог є Любов. Наш Бог – Любов.
Все починається з любові».
Лариса Недін.

В центральній міській бібліотеці, напередодні Великодня, гостинно зустріли молодь ЗОШ №4, запросивши на історико-культурний відео-екскурс «Величне свято наших предків-українців», присвячений Світлому Христовому Воскресінню. Бібліотекарі Сембратович С.Л. та Акулова В.М. розповіли учням, що на теренах України святкувати Великдень, як Воскресіння Ісуса Христа почали ще наприкінці першого тисячоліття, з прийняттям християнства. Обидва свята збігалися у часі (весна, рівнодення) і стосувалися відродження життя і надій. Дату святкування Великодня врегулював Перший Вселенський Собор у Нікеї 325 року. Дата Великодня має випадати на першу неділю після першого весняного повного місяця, яка наступає після весняного рівнодення. У цьому році Великдень припадає на 16 квітня.
Щоб підростаюче покоління не забувало своїх традицій, працівники бібліотеки нагадали їм, що у Великодню суботу (або четвер) фарбують крашанки. І запропонували переглянути цікаві відео «Пасхальні яйця своїми руками. Декупаж» та «Українська крашанка – патріотична ідея-рецепт до Великодня». З яких присутні дізнались, що яйця можна прикрасити кольоровими серветками, які приклеюють до яйця яєчним білком. А для виготовлення патріотичної крашанки використовуються тільки екологічно-чисті барвники: блакитний колір – червона капуста, жовтий колір – куркума .Також провели невеличкий майстер-клас по виготовленню яйця-мотанки (крученики).
Діти віртуально здійснили подорож до Музею писанкового розпису, неофіційна назва Музей «Писанка» — музей писанки знаходиться в місті Коломиї Івано-Франківської області. Біля музею розміщено пам'ятник писанці, висота якого сягає 13,5 метрів, а діаметр 10 метрів. В колекції музею понад 6000 писанок з різних регіонів України та країн світу. Серед експонатів музею є писанка 500-ї давнини, яку знайшли при розкопках у Львові.
Упродовж заходу гості бібліотеки прослухали: вірші, легенди, прислів’я, приказки, а потім прийняли участь у вікторині.
Християни іменують Великдень «Святом свят і торжества». Пасха – радість для всіх: і для дітей, і для дорослих. Коли Ісус Христос воскрес, то цим переміг смерть і зло, подарувавши нам надію, що всі люди силою його воскресіння теж воскреснуть.


В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світу, як блудний син і ніде не може знайти собі притулку, бо він загублений для свого народу. Зранку у міській бібліотеці для дітей відбувся урок з народознавства «Писанковий дивосвіт». Учні 2-Б класу гімназії вивчали народні традиції, пов’язані з найулюбленішим весняним святом усіх християн - Великоднем. 
В цьому їм допомогли книжки і журнали з тематичної полиці «Чарівна магічність свята». Другокласники завдяки електронній презентації познайомились з атрибутами свята – писанками. Класний керівник Головко І.А. розповіла своїм вихованцям легенду про крашанки. Бібліотекарі розказали маленьким відвідувачам, що таке крашанка, писанка, дряпанка, крапанка, мальованка. Переглядаючи відео,діти побували на Гуцульщині, Івано-Франківщині, Полтавщині і, звичайно, на рідній Херсонщині. Вони побачили всю красу Великодньої писанки у барвах кожного регіону. 
А на завершення уроку школярі продекламували вірші: Х. Білоус, К. Перелісної, С. Жупанина, Л. Храпливої.



  

Коли у твоїй  душі дзвонять дзвони, лагідне сонце пригріває землю, птахи співають - це говорить про те, що прийшло довгоочікуване свято - Великдень. У Страсну п’ятницю у міській бібліотеці для дітей відбулось засідання клубу «Книгочитограйка». Діти були запрошені на урок народознавства «Писанкові візерунки». Вони із задоволенням послухали розповідь бібліотекаря про свято і його атрибутику. Дівчатка і хлопчики розфарбували символ Всесвіту – писанку. Українська писанка має понад 100 символічних малюнків юні читачі з великою фантазією і задоволенням взялись до цієї справи. 



У Вербну неділю дітки – учасники студії «Оберіг» міської бібліотеки для дітей на своєму черговому засіданні готувалися до Великодня, майструючи писаночку, прикрашену бісером.












Робота ця копітка, але ж і писанки вийшли гарні! Тож діти чекають на свято із гарними, своїми руками виробленими прикрасами.










До Світлого Христового Воскресіння у міській бібліотеці №2 зібралися члени клубу «Журавлик», щоб взяти участь у майстер-класі «Пасхальна веселка». Викладач школи мистецтв Гетьман В.А. показала дітям, як можна прикрасити пасхальне яйце. Діти використали різні матеріали, але головне, вклали у свою роботу любов і терпіння, бо хотіли зробити гарний подарунок до свята своїм рідним. Гадаємо, що їм це вдалося.




Одним із символів Великодня є писанка. У давнину яйцю-символу – початку життя – приписували магічні властивості. Тому фарбовані, розмальовані яйця вважалися оберегами, їх намагалися зберегти якомога довше. І ось, що є крашанка, а що писанка дізналися діти з клубу «Панночка» при міській бібліотеці-філії №3. А ще вони довідалися які узори можуть бути на писанці і які вони мають значення. Кожен колір також має свою мову, наприклад, червоний – радість життя; блакитний – здоров’я, небо, повітря; жовтий – місяць, зорі, врожай тощо. Діти отримали задоволення, розмальовуючи свої писанки, потім обмінювалися ними. А бібліотекарі поставили їх роботи на виставку, присвячену Великодню. Учасники майстер-класу дійсно зробили радість для всіх і самі також отримали радість і задоволення на майстерні радості «Подаруй мені писанку».






У Плодівській сільській бібліотеці відбулася ярмарка «Великодні атрибути». Діти дізналися про свято Великодня та його святкування в Україні. Волонтер бібліотеки Гребіневич Ірина розіграла з дітьми рольову гру «На Великдень». Діти вивчили гаївку та пограли в традиційні ігри з нагоди свята.






Поздоровляємо вас із Святом свят і торжества!

Немає коментарів:

Дописати коментар