пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

Як голосно стогне від болю земля

 «Як голосно стогне від болю земля»
Зроніть сльозу. Бо ми не мали сліз.
Заплачте разом, а не наодинці.
Зроніть сльозу за тими, хто не зріс,
Що мали зватись гордо — українці.

(Ніна Виноградська)

Щорічно, в четверту суботу листопада (цьогоріч 27 листопада), відзначається День пам’яті жертв Голодоморів в Україні. Вшанувати  пам'ять мільйонів   співвітчизників,  які  стали жертвами Голоду та його наслідків центральна міська бібліотека 25 листопада запросила на вечір-реквієм «Як голосно стогне від болю земля» студентів Відокремленого структурного підрозділу "Новокаховський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного".

Тричі за два з половиною десятиріччя Україна потрапляла в пекельний лабіринт голодомору з величезними людськими жертвами. Кожен з них має своє специфічне обличчя, та разом з тим їм властива одна спільна риса – примусові державні хлібозаготівлі.


У 2021 році Україна згадує два трагічні ювілеї  – 100-ті роковини від початку масового штучного голоду 1921 - 1923 р.р. та 75-ті роковини голоду 1946 - 1947 р.р. Бібліотекар читальної зали Ірина Осадча розповіла про причини і наслідки всіх трьох чорних сторінок історії України, зачитала документи що розкривають драматичну картину штучного голоду та спогади очевидців тих страшних для нашого народу часів.

Найтрагічнішим та особливо цинічним, звичайно, був Голодомор 1932 – 1933 р.р. Цю тему добре ілюструє анімаційний фільм «Голодний дух», який бібліотекарі запропонували передивитись присутнім.

Видання з фонду читальної зали бібліотеки були представлені на виставці – «Голгофа голодної смерті». На сьогодні в Україні вже багато зроблено, аби дослідити й оцінити масштаби трагедії Голодоморів, а пам’ять про ті драматичні  роки зберігають книги. Як зазначила бібліотекар - це важке читання, утім воно потрібне бо без персональної пам’яті ми не здатні сконструювати життєздатне відчуття себе самих.

Драматична палітра частини історії України збережена для поколінь у книгах


 Сьогодні треба говорити про минуле задля майбутнього. Хай пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих.


В 2021 році  вже 100 років,  з початку  Голодомору на Херсонщині.

Херсонщина, за словами завідувачки кафедри історії Херсонського державного університету Наталі Кузовової, пережила кілька хвиль голоду. Голодомор розпочався у серпні 1921-го, а його наслідки на Херсонщині спостерігались до 1924 року. За цей час, за підрахунками професора Херсонського державного університету Сергія Водотики, померли 250 тисяч людей в області від голоду та супутніх хвороб.

Голод торкнувся усіх районів області і так само зачепив Херсон, інші міста - Берислав, Олешки, Каховку. І хронологічні межі його посунулись та сягали 1924 року. Посуха закінчилась, але наслідки тривали до 1923-1924 року.

Міська бібліотека №2 підготувала онлайн–презентацію «Історія нас горем вчить». Переглянути можна за посиланням https://youtu.be/B5Bd-XCRQnI


У Веселівській бібліотеці 26 листопада відбулася година памяті "Чорна сповідь моєї Вітчизни". На заході були присутні читачі бібліотеки та працівники Будунку культури. Бібліотекар Табачна А.В. нагадала, що голод 1932-1933рр. був страшним злочином сталінського режиму. Присутні отримали інформацію про трагічні сторінки з історії нашого народу,




26 листопада в Козацькій селищній бібліотеці і відбулася година пам'яті "І пам'яті свіча не згасне".




Немає коментарів:

Дописати коментар