четвер, 30 квітня 2020 р.

У пам'яті народній на віки.


«На українських ланах і у селах в огні і полум’ї
вирішується доля людства, вирішується  велетенська проблема світової гегемонії,
вирішується доля людства на нашій недолі.
Така  наша доля нещаслива.
                                Олександр Довженко
9 травня ми відзначаємо 75 річницю від Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті. Загальні втрати України у цій війні оцінюються у 8-10 мільйонів життів. Протягом Другої світової війни бойові дії двічі прокотилися усією територією України.
Українці боролися проти Гітлера та його союзників у арміях Польщі та СРСР, Канади і Франції, США та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Південно-Східної Азії, на Тихому та Атлантичному океанах. Українець Олексій Берест був одним з тих, хто встановив радянський прапор над Рейхстагом у Берліні, а українець Майкл Стренк – одним із шести морських піхотинців, що підняли прапор США над Іводзимою (Японія).
З нагоди пам’ятної дати в центральній міській бібліотеці організували тематичну виставку «Друга світова війна: події, факти, спогади».

Виставка складається з трьох розділів:
1.     «Згадай, Україно, вогненні роки»

2.     «І ворог нашу мужність не зборов»

3.     «Очима тих, що бачили війну»

На книжковій експозиції представлені монографії, наукові та художні твори, документи, які висвітлюють причини виникнення Другої світової війни,  відтворюють широку панораму подій від початку війни в 1939 році до капітуляції нацистської Німеччини. Публіцистичні та аналітичні статті презентують дослідження істориків, а також спогади безпосередніх учасників війни.
Заслуговує на увагу книга авторів Патриляка І.К. і Боровика М.А. «Україна в роки Другої світової війни». 


В книзі велику увагу приділено висвітленню «української проблеми» напередодні і на початку світової війни, участі українців у фінській компанії, бойовим діям і причинам поразки Червоної армії в битві за Україну в 1941 р., окупаційному режиму нацистів та їх союзників в Україні, українському визвольному рухові, діяльності радянського підпілля і партизанів, взаєминам більшовицької влади і українського суспільства в роки війни.

У збірнику «Ніхто не забутий. Ніщо не забуте» зібрано спогади ветеранів про героїчні будні Другої світової війни. Це унікальний збірник творів. Вони різножанрові, висвітлюють різні сторони фронтового життя, торкаються різних періодів тієї страхітливої війни, але їх єднає величний образ Воїна-Захисника, Воїна-Переможниця, його самопожертва і героїзм у роки воєнного лихоліття. 



Тематична виставка діятиме протягом року. То ж після карантину запрошуємо усіх охочих долучитися до пам’яті воєнних років та дізнатися більше про героїчне минуле наших батьків і дідів.


Немає коментарів:

Дописати коментар