вівторок, 14 квітня 2020 р.

Сергію Дяченко – 75 років!


Фантастика..., вона починається не в космічному кораблі й не на незвіданих планетах. Вона починається просто за нашими вікнами, вона поряд. І для того, аби стати свідком незвичайних подій, потрібно лише вчасно обернутися, звернути увагу, придивитися. Один рух, один погляд – і світ готовий вивернутися й показати тобі всі таємниці життя…


Сергій Сергійович Дяченко пише у співавторстві з дружиною Мариною Юріївною Дяченко. Знамените письменницьке подружжя дебютувало романом-фентезі «Брамник» (1994), що розповідає про чарівника, позбавленого магічної сили. за який отримали премію Єврокону-96.
Світ письменників   Марини та Сергія Дяченків – це яскраві персонажі, барвисті пейзажі, які неможливо забути. Цей творчий тандем сміливо можна назвати художниками в літературі, тексти яких завжди сповнені глибоким змістом і створюють фантастичні полотна  
Автори понад 25 романів та понад вісімдесяти повістей та оповідань. Лауреати багатьох літературних премій у галузі фантастики. Члени Спілки письменників України. На Всесвітніх і Всеєвропейських зборах фантастів «Єврокон–2005» у Глазго, Марину і Сергія Дяченків визнано найкращими письменниками-фантастами Європи.
Перераховувати всі нагороди Марини і Сергія Дяченків за їх твори довго і виснажливо – вже дуже великий список. Однак варто зазначити, що у 2007 році на міжнародному фестивалі фантастики «Зоряний міст» фантасти отримали статуетку дракона – як одні з найбільш нагороджених авторів.
    

 «Ритуал»: роман-фентезі  – друга книга фантастів– була видана в Києві видавництвом «Кранг» 1996 року. Цей роман найсильніший і найпопулярніший із творів знаменитого подружжя.        
2015 року за мотивами роману знятий фентезійний фільм — «Він – дракон». 
   
«Печера» – четвертий роман Дяченків,  вперше опублікований у видавництві «Азбука» 1998 року.
 Коли  починаєш читати цю книгу, стикаєшся з неймовірним світом, який створили автори. Дія роману відбувається в місті, в якому нема злочинів і замків на дверях. Ідеальний варіант суспільства? Це – саме така модель суспільства, до якої прагне людство вже багато тисячоліть. Тут немає агресії, насилля та жорстокості, проте ціна за таке життя є неймовірно високою.
Все змінюється, як тільки місцеві жителі засинають. Уві сні вони потрапляють до зовсім іншого світу – Печери. Саме тут, де кожен перетворюється у звіра відповідно до свого характеру, виливається злість і жорстокість – та сама агресія, що так ретельно замовчувалася та пригнічувалася протягом одного чи кількох днів.

     «Долина Совісті»— роман вперше опублікувався у видавництві «Эксмо» 2001 року. Влад Палій, головний герой книги, що виріс в прийомній сім'ї, ще в юнацькому віці відкриває в собі здатність викликати залежність у інших людей. Будь-яка людина, яка спілкується з Владом досить тривалий період, з часом міцно прив'язується до нього. Залежність ця стає маніакальною, люди, що потрапили під вплив Влада, випробовують гостру необхідність постійно знаходитися біля хлопчика. Прихильність, що триває досить довго, перестає бути просто психологічною –  далеко від Влада людина, що потрапила під його вплив, може навіть померти.
     Одного разу герой зустрічає людину, яка має ті ж здібності, – красиву і жорстоку дівчину на ім'я Анжела. І ось ці самі незримі пута зв'язують двох протилежних людей, їм доводиться співіснувати, бо їх зв'язок набагато тісніший, ніж із звичайними людьми. Влад і Анжела намагаються налагодити спільне існування, оскільки іншого виходу у них немає. Але це не так просто, адже дівчина безпринципна і використовує свої здібності для досягнення своїх власних, корисливих цілей. Як закінчиться таке протистояння?

     Книга-роман «Мідний король» видана у 2008 році та була відмічена престижною нагородою на фестивалі фантастичної літератури «Зоряний міст».  Роман подобається як фанатам письменників, так і усім, хто любить неординарні книги.
     Головний герой роману – хлопчик-раб на ім’я Розвіяр. Намагаючись іти до Бродячої Іскри далеко вгору, він ще не розуміє, що таке душевні терзання. Невдовзі після народження Розвіяр був викинутий на узбіччя життя – корабель, що прямував до дивного міста щастя, залишив його за бортом.
     Хлопчику дивом вдалося вижити, і в його свідомості назавжди закарбувався цей світ ілюзій і мрій.
     У новій серії «Світи Марини та Сергія Дяченків», започаткованій видавництвом «Фоліо» у 2017 році, були опубліковані майже всі твори письменників (понад 26 томів), перекладені українською мовою і чудово проілюстровані.
   Запрошуємо Вас у чарівний світ фентезі Сергія та Марини Дяченкі. А ми з радістю допоможемо Вам у виборі літератури.



Немає коментарів:

Дописати коментар