середу, 22 квітня 2020 р.

Допоможемо збереженню екології, навіть в умовах карантину!

Щорічно 22 квітня у всьому світі відзначають День Землі. Це свято найглобальніше на планеті – його підтримує Організація Обʼєднаних Націй (ООН) та відзначають у 192 країнах. Перша акція до Дня Землі відбулася 22 квітня 1970 року у США.
Головною метою святкування Дня Землі є привернення уваги суспільства до проблем екології, глобального потепління, збереження рослинності на планеті та взагалі турботі про природу. Вважається, що сьогодні кожен має зробити щось корисне для Землі – прибрати засмічену ділянку, посадити дерево.
Бібліотекарі центральної бібліотека також переймаються проблемами збереження довколишнього середовища. Вони проаналізували проблема та підготували 25 порад, як простими вчинками допомогти нашій планеті. 

Поради, які можна робити вдома, не порушуючи умов карантину:
1. Замініть лампочку. Якщо кожна сім'я в країні замінить одну звичайну лампочку в будинку на люмінесцентну (енергозберігаючу), то це призведе до зниження рівня забруднення навколишнього середовища аналогічного видаленню з доріг мільйона автомобілів. 
2. Вимикайте комп'ютер на ніч. Тим, що ви вимкнете комп'ютер, а не залишите його в сплячому режимі, ви можете заощадити до 40 ват електроенергії на добу. Якщо ви не хочете вранці чекати завантаження комп'ютера, то чому б йому не завантажуватися поки ви вмиваєтеся?
3. Використовуйте обидві сторони паперу. Не варто забувати про те, що у кожного аркуша дві сторони і в більшості випадків не буде проблемою, якщо ви роздрукуєте на обох сторонах. Або ж другу сторону можна використовувати просто для особистих нотаток.
4. Не включайте духовку заздалегідь. Якщо ви не печете хліб і не робите якусь випічку, не підігрівайте заздалегідь духовку. Просто включайте її, коли покладете усередину їжу, яку потрібно спекти. При перевірці готовності, не відкривайте зайвий раз дверцята, подивіться через віконце — це збереже температуру всередині і заощадить енергію, необхідну для її відновлення після відкриття дверцят.
5. Сушіть випраний одяг на сонці. Досить повісити мотузку для сушіння білизни і замість використання сушарки пральної машини вішати одяг після прання туди. Ваш одяг збереже свої кольори, і заодно ви заощадите гроші на рахунку за електрику. А ваша улюблена футболка прослужить довше.
6. Використовуйте на одну серветку менше. В середньому за рік одна людина використовує 2 тисячі серветок – близько 6 кожен день. Якби кожен використовував всього на одну серветку менше в день, за рік було б витрачено на півмільярда кілограм серветок менше.
7. Використовуйте ганчіркові серветки. Замість одноразових паперових серветок, можна придбати ганчіркові. Вигода в тому, що їх можна прати. Так можна заощадити і гроші на серветки і папір. Те ж саме стосується паперових і ганчіркових носових хусток.
8. Упаковуйте креативно. Подарункові упаковки, пакети або ж яскравий кольоровий папір цілком можна використовувати повторно. А якщо додати старі карти, журнали, газети або навіть матеріал непотрібного одягу, то можна зробити щось дійсно оригінальне та цікаве. Крім того, що повторне використання буде корисно навколишньому середовищу, така обгортка сподобається і одержувачу подарунка.
9. Замініть ванну прийняттям душу. Спробуйте протягом одного тижня не набирати ванну і замість цього приймати душ. Зазвичай для ванної потрібно в два рази більше води, ніж іде під час прийняття душу.
10. Приймайте душ менше часу. Провели під душем на 2 хвилини менше – заощадили близько 38 літрів води. Якщо б кожен житель приймав душ на дві хвилини менше, можна було б заощадити кілька мільярдів літрів води в рік.
11. Чистіть зуби із закритою водою. Швидше за все, вам про це вже говорили, але ви все одно не закриваєте воду, поки чистите зуби. Ви зможете заощадити до 19 літрів води на день. Те ж саме стосується й миття посуду, деякі дії в цьому процесі теж не вимагають постійного потоку води.
12. Вирощуйте кімнатні рослини. Вони не тільки прикрасять кімнату, але і посприяють очищення повітря і більшій кількості кисню в будинку. Крім того, можна подарувати їх друзям замість зрізаних квітів і тоді, можливо, друзі самі почнуть їх вирощувати.
13. В магазин зі своїм пакетом. Розумно не купувати нові пакети кожен раз, роблячи закупи в магазині, а взяти з собою свої – навіть один не викинутий пакет вже допоможе навколишньому середовищу. 
14. «Ні» пластиковим пакетам! Щороку в світі використовується 500 мільярдів пластикових пакетів. Вони не розкладаються і найчастіше виявляються в океанах, а згодом можуть виявитися і в шлунках морських мешканців. По можливості намагайтеся використовувати багаторазові сумки з переробленого або краще паперові.
15. Відключайте зарядний пристрій. Не потрібно залишати зарядний пристрій у розетці, коли нічого не заряджається. Багато хто не знає, що недостатньо просто відключити сам пристрій (телефон, ноутбук і т.п.), потрібно обов'язково висмикнути його з розетки, тому що електрика при цьому все одно витрачається.

Поради, які треба намагатися виконувати після закінчення карантину:
1. Запишіться в бібліотеку. Замість того, щоб купувати книги, журнали та газети в магазинах, можна просто записатися в бібліотеку і брати їх звідти. Бібліотечні книги допомагають зберегти багато дерев, відповідно допомогти Землі.

2. Віддавайте скло на переробку. При переробці скла, рівень забруднення повітря зменшується на 20%, а рівень забруднення води на 50%. А от не перероблене скло може розкладатися мільйони років.
3. Віддавайте газети на переробку. У будь-якій країні щодня друкується кілька мільйонів газет. Більше 70% з них врешті-решт просто викидається в сміття. Якщо ж ви відправите на переробку всього одну газету на тиждень, це вже допоможе заощадити безліч дерев.
4. Посадіть дерево, кущ, квіти. Це корисно як для повітря, так і для землі. Можна зробити це традицією і, наприклад, садити по одному дереву для кожного члена сім'ї раз на рік.
5. Носіть з собою власну кружку. Якщо ви починаєте свій ранок з чашки підбадьорливої кави або любите чай в кав'ярнях протягом дня, є спосіб не брати звідти кожен раз новий стаканчик, щоб відразу ж його викинути. Спробуйте купити кухоль, яка підходить для багаторазового використання, і брати з собою її. У більшості кав'ярень вам із задоволенням наллють каву у власну кружку.
6. Звертайте увагу на упаковку. Близько 33% того, що ми викидаємо на звалища – це упаковка. Намагайтеся не купувати продукти з кількома шарами упаковки, якщо було б достатньо одного. Таким чином, ви підтримаєте виробників, які завдають меншої шкоди навколишньому середовищу.
7. Віддавайте старі мобільники на переробку. В середньому на сьогоднішній день один мобільний телефон використовується близько 18 місяців, і таким чином на звалищі щорічно виявляється близько 130 мільйонів телефонів. Частини телефону і батареї з часом будуть випускати токсичні елементи в навколишнє середовище. Тому краще знайдіть місце, де приймають телефони для подальшої екологічної переробки.
8. Віддавайте на переробку алюміній. На створення 20 алюмінієвих банок з перероблених старих витрачається стільки ж енергії, скільки на створення однієї
9. Ходіть пішки. Якщо ви завжди їздите на машині, заведіть звичку раз на тиждень замість поїздки на автомобілі сходити кудись пішки. Наприклад, це може бути один похід на роботу або в магазин. Крім іншого ви ще й зміните обстановку.

Запам'ятайте те, що ви прочитали, застосуйте в житті те, що можете, і розповідайте своїм знайомим. Навіть одна людина може внести великий внесок, а якщо ми будемо передавати один одному ці відомості, то такими невеликими кроками довкіллю буде надана неоціненна допомога.

Немає коментарів:

Дописати коментар