пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

Готуємось до Великодня вдома!


Великдень – головна подія року для православних християн і найбільше православне свято. Вже в ці вихідні Україна відзначатиме світле свято.
До Великодня готуються заздалегідь – печуть паски і сирні паски, фарбують і прикрашають яйця, по-особливому сервірують столи. До підготовки православні християни ставляться з невимовним трепетом.
Бібліотекарі центральної бібліотеки зібрали для вас всі самі корисні  поради, які допоможуть гідно зустріти це свято.
Важливі поради для фарбування яєць:
1. Для чітко вираженого кольору треба підбирати яйця з білою шкаралупою.
2. Щоб яйця не тріскалися при варінні від перепаду температури, попередньо дістаньте їх з холодильника. Щоб зберегти шкаралупу цілою, додайте у воду трішки солі.
3. Перед фарбуванням помийте яйця з використанням соди. Щоб знежирити поверхню, протріть її спиртом.
4. Перед зануренням в розчин яйця можна декорувати гілочками, щільно загорнувши їх в один шар марлі або капрону і скріпивши нитками.
 Інструкція, як пофарбувати яйця буряком
1. Потріть буряк на терці чи скористайтеся соковижималкою.
2. Візьміть свіжовичавлений сік буряка і помістіть туди круто відварені яйця.
3. Чим довше яйця будуть стояти у соці – тим насиченіше вийде колір. Також яйця можна залишати на всю ніч у холодильнику в тарілці з соком, тоді вони вийдуть дуже насиченого бордового кольору.
4. Щоб пофарбовані яйця блищали, вийнявши їх з розчину, треба витерти і змастити соняшниковою олією.

Поради, які допоможуть зробити паску смачнішою.
Важливо, щоб всі продукти були кімнатної температури.
Цукати краще зробити самостійно, оскільки магазинні – не дуже корисні для здоров’я.
Перевіряйте, чи дріжджі якісні: візьміть 3 грами дріжджів, які ви купили, чайну ложку цукру, декілька столових ложок води кімнатної температури, все це змішайте і залиште на 10-15 хвилин. Якщо шапочка піднялася – продукт працюватиме. 
Муку обов’язково потрібно просіювати, щоб наситити киснем.


Паска швидкого приготування без дріжджів
200 г домашнього сиру
1 пакетик ванільного цукру
100 г цукру
2 яйця
100 г теплого вершкового масла
170 г борошна
10 г розпушувача
50 г родзинок і 50 г цукатів апельсина або тільки родзинки
2 форми по 9 см
На її заміс знадобиться 5 хвилин.
Змішуємо сир, цукор, масло, яйця і ванільний цукор блендером. Якщо немає блендера то добре розминаємо виделкою.
Додаємо просіяне борошно з розпушувачем. Ізюм та цукати. Добре перемішуємо і розкладаємо в форми. Пригладжуємо мокрою ложкою зверху, щоб була рівна шапочка.
Випікаємо 1 годину при температурі 170°C. Прикрашаємо глазур'ю.
Глазур:
110 г цукру + 20 г води
5 г желатину + 20 г води
Желатин заливаємо водою.
Цукор змішуємо з водою і ставимо на середній вогонь.
Коли закипіло, тримаємо ще хвилину, тоді переливаємо в чашу. Додаємо талий в мікрохвильовці за 15 секунд желатин. Збиваємо близько 3 хвилин. Прикрашаємо за допомогою лопатки. Посипаємо і прикраємо відразу після нанесення глазурі.

Немає коментарів:

Дописати коментар