Великдень
– головна подія року для православних християн і найбільше православне свято.
Вже в ці вихідні Україна відзначатиме світле свято.
До
Великодня готуються заздалегідь – печуть паски і сирні паски, фарбують і прикрашають
яйця, по-особливому сервірують столи. До підготовки православні християни
ставляться з невимовним трепетом.
Бібліотекарі
центральної бібліотеки зібрали для вас всі самі корисні поради, які допоможуть гідно зустріти це
свято.
Важливі
поради для фарбування яєць:
1.
Для чітко вираженого кольору треба підбирати яйця з білою шкаралупою.
2.
Щоб яйця не тріскалися при варінні від перепаду температури, попередньо
дістаньте їх з холодильника. Щоб зберегти шкаралупу цілою, додайте у воду
трішки солі.
3.
Перед фарбуванням помийте яйця з використанням соди. Щоб знежирити поверхню,
протріть її спиртом.
4.
Перед зануренням в розчин яйця можна декорувати гілочками, щільно загорнувши їх
в один шар марлі або капрону і скріпивши нитками.
1.
Потріть буряк на терці чи скористайтеся соковижималкою.
2.
Візьміть свіжовичавлений сік буряка і помістіть туди круто відварені яйця.
3.
Чим довше яйця будуть стояти у соці – тим насиченіше вийде колір. Також яйця
можна залишати на всю ніч у холодильнику в тарілці з соком, тоді вони вийдуть
дуже насиченого бордового кольору.
4.
Щоб пофарбовані яйця блищали, вийнявши їх з розчину, треба витерти і змастити
соняшниковою олією.
Поради,
які допоможуть зробити паску смачнішою.
✅ Важливо, щоб всі продукти були кімнатної
температури.
✅ Цукати краще зробити самостійно, оскільки
магазинні – не дуже корисні для здоров’я.
✅ Перевіряйте, чи дріжджі якісні: візьміть
3 грами дріжджів, які ви купили, чайну ложку цукру, декілька столових ложок
води кімнатної температури, все це змішайте і залиште на 10-15 хвилин. Якщо
шапочка піднялася – продукт працюватиме.
✅ Муку обов’язково потрібно просіювати, щоб
наситити киснем.
Паска
швидкого приготування без дріжджів
200
г домашнього сиру
1
пакетик ванільного цукру
100
г цукру
2
яйця
100
г теплого вершкового масла
170
г борошна
10
г розпушувача
50
г родзинок і 50 г цукатів апельсина або тільки родзинки
2
форми по 9 см
На
її заміс знадобиться 5 хвилин.
Змішуємо
сир, цукор, масло, яйця і ванільний цукор блендером. Якщо немає блендера то
добре розминаємо виделкою.
Додаємо
просіяне борошно з розпушувачем. Ізюм та цукати. Добре перемішуємо і
розкладаємо в форми. Пригладжуємо мокрою ложкою зверху, щоб була рівна шапочка.
Випікаємо
1 годину при температурі 170°C. Прикрашаємо глазур'ю.
Глазур:
110
г цукру + 20 г води
5
г желатину + 20 г води
Желатин
заливаємо водою.
Цукор
змішуємо з водою і ставимо на середній вогонь.
Коли
закипіло, тримаємо ще хвилину, тоді переливаємо в чашу. Додаємо талий в
мікрохвильовці за 15 секунд желатин. Збиваємо близько 3 хвилин. Прикрашаємо за
допомогою лопатки. Посипаємо і прикраємо відразу після нанесення глазурі.
Немає коментарів:
Дописати коментар