понеділок, 13 квітня 2020 р.

В очікуванні Великодня

Ось уже і квітень. Із кожним днем оживає природа, одягаються в зелень і квітнуть дерева, а гаї перегукуються голосним пташиним співом… Цей місяць порадує нас не тільки ласкавими сонячними променями і довгоочікуваним теплом, а й святом – Великоднем.
Великдень святкують у всьому світі. Це свято вважається культовою подією світової історії і головним днем у році для всіх православних християн. Кожен, хто шанує це свято, отримує надію на порятунок, адже воскрес Христос. Світле Воскресіння прийнято наповнювати добрими справами, чимало обрядів і традицій в Україні пов'язане з ним.
Одним із символів Великодня є писанка. Пи́санка — яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників.
Цей вид мистецтва поширений у багатьох народів світу. З писанками і фарбованими яйцями (крашанками) пов'язано безліч легенд, повір'їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів, які виникли ще в язичницьку добу, видозмінювалися, а з прийняттям християнства набули нової якості — пов'язаної з дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня. Звідси і їхня назва — «великодні яйця».
Великодні яйця — не лише їжа, але й основа для створення справжніх мистецьких витворів. Як от Музей «Писанка» в Коломиї на Івано-Франківщині.
Це єдиний музей писанкового розпису в світі й найбільша писанка на Землі. Висота споруди у формі яйця — 13, 5 м, діаметр — 10 м. Колекція музею налічує 12 тисяч писанок. Тут є великодні яйця не лише з України, але й з Пакистану, Індії, Франції, США, Шрі-Ланки, Чехії, Польщі… Серед експонатів музею є писанка 500-ї давнини, яку знайшли при розкопках у Львові. Також серед експонатів музею є писанки з підписами відомих політичних діячів України.






 До вашої уваги відео «Музей «Писанка».



       Наразі ви маєте  можливість віртуально відвідати  Музей Писанкового Розпису 

Немає коментарів:

Дописати коментар