середу, 28 листопада 2018 р.

ЕТНО-ФОЛК МАЙДАНЧИК: "У МОВІ МОЇЙ І КРАСА Й НЕПОВТОРНІСТЬ,,,"

Балакають, що наша мова – діалекти і суржик, балакають,  що нашою мовою мало хто розмовляє, балакають, що наша мова ніколи не була окремою літературною мовою …


А сьогодні  в міській  бібліотеці для дітей зібралися «Добродії» з гімназії, сіли «Обіруч» і довели, - то просто балакають! Бо наші діти розмовляють, лепечуть, оповідують і гомонять українською!!!
Для початку,  розглянули  та спростували найпоширеніші міфи щодо української мови на основі незаперечних історичних фактів.


Згадали ім’я зачинателя сучасної української літературної мови, вгадали на яку букву в українській мові найбільше слів починається, дізналися чому саме на Пересопницькому Єванглії складають присягу на вірність народові України наші президенти, а ще - на кожне слово тексту якого твору приходиться по дві наукових роботи.


І поки більшість лише слухали і пишалися, дехто з маленьких гостей встиг заробити такі собі символічні, але дуже важливі «відзнаки»!


Велике захоплення викликала пропозиція швидко і безпомилково прочитати найдовше слово, зафіксоване в Словниках української мови.


Дихлордифенілтрихлорметилметан!!!

Ну ж бо, спробуйте!;))

І за допомогою міміки і жестів пояснити про який фразеологізм йде мова, теж легко можуть читачі дитячої бібліотеки.


А ще виправити русизми, створити нові слова, 
розгадати загадки!!!


Тож, всі присутні мають право сказати:

«Я знаю українську мову!!!»


P.s. Якщо на комусь з дітей медальки не бачите, то тільки через те, що вони кричали не дуже голосно.


Немає коментарів:

Дописати коментар