середу, 7 листопада 2018 р.

Зачаровані рідною мовою

Позмагатися в ерудованості, взявши участь у едьютейменті "Знавці рідної мови", що присвячений Дню української писемності та мови, запросили сьогодні до читальної зали центральної міської бібліотеки студентів відокремленого структурного підрозділу «Новокаховський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету».





Розпочався захід з того що студенти представлялись та розповідали про своє ім’я, яке кожен з них носить із гордістю. Далі перейшли до знання народної мудрості – прислів’їв та приказок, бібліотекар розпочинала першу частину, а молодь повинна була закінчити вислів. Потім вирішили трохи порозважатись, промовляючи скоромовки. 



У наступному завданні конкурсанти пояснювали  значення запропонованих фразеологізмів. У день української писемності та мови не залишилась поза увагою поезія – юнацтво виразно читало вірші присвячені мові, слову. Після ліричного відступу повернулись до конкурсів, та звернувшись до Інтернету, пройшли онлайн-тести «Наголошуй правильно» та перевірили свій словниковий запас української мови.





Під час едьютейменту студенти згадували те що вони знали раніше та дізнавались багато нового та цікавого про українську мову. Отже по закінченні заходу всі прийшли згоди, що українська мова прекрасна і невичерпна.




До свята української писемності та мови в юнацькій бібліотеці зустрілися послухати українське слово в пісні творчі молоді люди: учні - бандуристи міської музичної школи  та першокурсники НВПУ, майбутні будівельники.


Бібліотекарі підготували для них літературно–музичну композицію "Українське слово в пісні". Розповіли історію створення деяких українських пісень, та що надихнуло авторів – поетів і композиторів на створення світових пісенних шедеврів. Провели огляд спеціалізованої літератури з фольклору, народного та сучасного мистецтва – української пісні, продемонстрували книги - пісенники: «Українські народні романси», «Перлини української народної пісні», «Пісні Володимира Івасюка», «Мовчать віки» Олександра Білаша, «Свобода - моя група крові» Андрія Демиденка, «До України, як до храму» Анатолія Матвієнка та інші.


Свято прикрасили молоді голоси Кутенко Насті, Діденко Івана, Пономаренко Юлії, а ще зачаровували молодь струнами бандури і віртуозно виконали народні та сучасні пісні: «Мова України», «Рятуйте люди, пісню», «Вишиванка», «Ой піду я на вулицю». Вже традиційно бібліотека запрошує юних музикантів - бандуристів на зустріч з молоддю, яка отримує цей чудовий подарунок – українську пісню, виконану саме для них, кохаючись в українській поезії та музиці.



До міської бібліотеки №2 на мовограй «Мово! Гордість моя, моя вічна краса!» завітали учні 5-х і 10-х класів ЗОШ №10. Дітям запропонували пригадати, що вони знають про нашу рідну мову, і позмагатися в ерудованості, взявши участь у мовограї (конкурси, вікторини, загадки).  Учасники заходу поділилися на дві команди  «Калина» і «Мовознавці», і гра почалась…



А конкурсів було багато – «Словникар», «Зоопарк», «Прямо і влучно», «Продовж думку», «Редактор», «Загадки-жарти», «Намалюй пісню» і багато інших.




Весело, а головне з користю провели час.  Присутні ще раз переконалися у тому, що українська мова – це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов’я, прекрасна і барвиста, наче дощова веселка. Не можна ходити по рідній землі, не зачаровуючись виплеканою у віках рідною мовою.




Журі оголосило переможців мовограю, ними стала команда «Мовознавці». Вони і одержали солодкі подарунки.


Немає коментарів:

Дописати коментар