пʼятницю, 16 листопада 2018 р.

Толерантний світ – гармонійний світ!

«Людство бачиться древом: у кожної
гілки своя пташка, у кожної пташки своя мова,
 а разом – древо. А спільно – хор».
Дмитро Чередниченко.
16 листопада людство святкує Міжнародний день толерантності. Тому в цей день до центральної  міської бібліотеки на етикет-клас «Світ – моя батьківщина, людство – моя родина» завітали семикласники ЗОШ № 4.   


Цей День запровадили у 1995 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Саме цього дня ЮНЕСКО ухвалило Декларацію принципів терпимості. У Декларації йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри.
Діти дізнались від бібліотекарів Сембратович С. та Акулової В.,  що у всьому світі було багато війн, тому люди вірили, що для того щоб припинити війни і людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову. Поняття толерантності вперше почали вживати у XIII сторіччі. У перекладі з латинської «tolerance» означає «терпіння».
Толерантність… Визначення цього поняття кожен з нас розуміє по-своєму і усвідомлює по-різному. Толерантна людина – це перш за все особистість, якій притаманні духовні, моральні цінності та якості. Як писав Олександр Довженко: «…людина повинна бути Людиною…». Цей вислів пояснюється тим, що кожен з нас повинен задуматися над своїм відношенням до інших, вміти правильно підтримати один одного, поважати людей, прислуховуватися до інших думок, поглядів.


Отож, бути толерантним – це перш за все культурне спілкування з оточуючими, допомога близьким і чужим людям, гарячий відгук на чужий біль, вміти правильно підтримати людину і в радості і в горі, поважати, шанувати і передавати з покоління в покоління звичаї, традиції і навички нашого народу.
Бібліотечні працівники допомогли дітям розібратись із різними проявами кращих якостей людини - це милосердя, доброта душі, співчуття, повага, дружба, терпіння.
Для глибшого розуміння теми провели вікторину, продемонстрували ряд відео та слайд-презентацію. Упродовж заходу зачитувались чудові афоризми, мудрі притчі, вірші про толерантність.


Підсумовуючи все раніше сказане, молодь змогла зробити висновок, що толерантність – це вихованість, це стриманість, це рівність! Толерантність – це культура добрих манер і вчинків!


До міської бібліотеки №2 завітали учні 9-го класу ЗОШ №10 щоб обговорити цю актуальну тему “Що я знаю про добро”, щоб відповісти на всі актуальні питання та згадати тих великих людей які творили добро. Крім того було проведено опитування, де діти дуже дружно і без вагань відповідали на всі питання: Чи можна прожити без добра?, Навіщо людям добро?, Які вчинки вважаються добрими? та розповіли випадки зі свого життя. Також дуже вміло та з великою зацікавленістю  розгадали кросворд про добро, пограли в гру “Чарівне слово” та кожна дитина на кленовому листі записала позитивні риси свого друга і потім роздали кому вони були адресовані, їм дуже було цікаво дізнатися якими рисами їх характеризують.









В кінці бібліотекар побажала бути  добрими, чуйними,  піклуватися про інших, співчувати тим хто в скруті. Допомагати словом і ділом  і кожного дня дарувати  хоч краплину добра всьому живому.

Поговоримо про толерантність. Під такою назвою 16 листопада пройшов  урок толерантності для учнів 8 класу Маслівської школи.
Бібліотекар Обривської сільської бібліотеки розповіла про Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.



Учні розповіли, про поняття «толерантність», які значення воно має в українській мові та в мовах різних народів світу.
Потім бібліотекар запропонувала  учням вправу «Потрапити в коло».


Після бесіди діти зробила висновок, що толерантність - це не просто окремо взята якість, а результуючий фактор взаємопов'язаних властивостей особистості. Тому взяте на себе завдання «стану терпимим!» може привести тільки до посилення моральної толерантності.

Немає коментарів:

Дописати коментар