четвер, 27 січня 2022 р.

Голокост – лихо століття.

 #програма_поповнення_фондів_бібліотек

 #Український_інститут_книги


27 січня в центральній міській бібліотеці пройшла інформаційна година "Голокост - лихо століття" присвячена Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту. Відзначається щорічно – 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в’язнів нацистського табору смерті Аушвіц – Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло від 1,5 до 2,2 млн. людей.

Провідний бібліотекар Сембратович Свтілана згадала й про символ Голокосту в Україні – Бабин Яр (Київ). 29 вересня 1941 року в окупованому німецькими загарбниками Києві відбулися численні розстріли – Бабин Яр став місцем загибелі тисячі євреїв. Тільки в перший день було розстріляно понад 30 тисяч євреїв…



У пам'ять жертв нацизму споруджені меморіали та музеї в багатьох країнах світу. Серед них Музей Яд Вашем в Єрусалимі (1953), Центр документації та меморіал у Парижі (1956), Будинок-музей Анни Франк в Амстердамі (1958), Меморіальний Музей Голокосту в Вашингтоні (1994) та ін.

Присутні переглянули слад-презентацію по даній темі.


Про цю трагедію написано багато творів, але бібліотекар окремо звернула  увагу на книжки: Акерман Д. «Дружина доглядача зоопарку», Кіяновська М. «Бабин Яр. Голосами», «Книга пам'яті Дробицького Яру», Кузнєцов А. «Бабин Яр», «Друга світова. Непридумані історії: (не) наша, жива, інша» та ін.


27 січня зі  студентами  Новокаховського  ПТУ №14  провели  історичну годину «Голокост, як історія і застереження» провідна бібліотекарка юнацького сектору міської бібліотеки для дітей та юнацтва Марія Федотова та бібліотекарка цього навчального закладу Оксана Філіпенко.

Вони презентували книжкову виставку, на якій представлені видання, що  відображають вражаючі факти загибелі мільйонів - представників єврейської та ромської національностей під час Другої Світової війни. 

У своїй розповіді бібліотекарки  використали свідчення очевидців про ті події, розповіли про Голокост,  про гетто, концтабори: Бухенвальд, Освенцим, Ад Майданека,  Треблиеський ад, Брокгауз, Бабин Яр.




Під час виховного заходу до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту використовувалися історичні матеріали, акцентувалася увага на вшануванні пам'яті  прийдешніми поколіннями всіх тих, хто став жертвами злочинних вбивств фашистів у роки Другої Світової війни,

 Нам сучасникам хочеться вірити, що такого ніколи не повториться!


Немає коментарів:

Дописати коментар