понеділок, 24 січня 2022 р.

27 січня вся планета сумує за загиблими та шанує живих.

 #програма_поповнення_фондів_бібліотек 

#Український_інститут_книги

 

27 січня Генеральна Асамблея ООН (1 листопада 2005 р.) оголосила Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту і закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоб наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

24 січня провідний бібліотекар Центральної міської бібліотеки Сембратович Світлана завітала до учнів 10 БХМА2 класу  академічного ліцею «Спектр», щоб розповісти про 27 січня. Саме в цей день 1945 року війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

У роки Другої світової війни (1939-1945) нацисти винищили на території Німеччини та окупованих країн Європи 6 млн. євреїв.

Бібліотекарка розповіла і про Голокост в Україні. «Акції зачисток» уперше  проводились айнзацгрупами на території окупованої Галичини. Євреїв Галичини у таборах та гетто загалом загинуло 610 000 осіб.

Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр – це некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених. Страшна політика терору проти євреїв в окупованій Україні призвела до знищення понад 1,5 млн. осіб. Страшна статистика.

Упродовж заходу демонструвались слайди на дану тему.

А потім провели експрес-огляд книжки Діани Акерман «Дружина доглядача зоопарку». В Акерман багато блискучих творів… але це саме та книга, для якої вона була народжена.

Діана Акерман - американська письменниця, поетеса, есеїстка та натуралістка. Для українського читача відома як авторка книги «Дружина доглядача зоопарку».

Публікує свої есе на сторінках «Нью-Йорк таймс», «Смітсоніан», «Нью-Йоркер», «Нешнл джіогрефік» тощо. 1995 року стала ведучою мінісеріалу «Таємниці відчуттів», що створений на основі книги «Загальна історія відчуттів».

1986 року Акерман потрапила до півфіналу проєкту НАСА «Журналіст-у-космосі», який закрили після катастрофи шатла «Челленджер». На її честь названо молекулу крокодилячого секс-фернону — dianeackerone.

Нині живе в Ітаці, Нью-Йорк.

І нарешті книга, яка зробила її ім’я відомим:

Акерман Д. Дружина доглядача зоопарку/Діана Акерман; пер. з англ. К. Дем’янчук, О. Бершадська. – Київ: Форс Україна, 2020. – 336 с.

«Я вирішила написати цю книжку… через дуже особисті причини: мої дідусь і бабуся з боку матері приїхали з Польщі. На мене вплинули спогади їхнього життя в Польщі…», - так написала авторка про історію створення твору.

В книжці розповідається про життя тварин і людей під час окупації. У Третьому рейху тварин вважали шляхетними, містичними, майже ангелами, але це не стосувалось слов’ян, циган, євреїв.

Всі події побудовані на реальних подіях, які трапились із Яном та Антоніною Жабінськими, власниками Варшавського зоопарку. Під час Другої світової війни в Польщі їм вдалось урятувати понад триста приречених людей, яких вони переховували у зруйнованих вольєрах для тварин.

31 березня 2017 року вийшла однойменна екранізація роману «Дружина доглядача зоопарку» з Джессікою Честейн у ролі Антоніни Жабінської.




Читачі, нова захоплива історія про Голокост від Діани Акерман не залишить вас байдужими!..


Немає коментарів:

Дописати коментар