пʼятницю, 14 січня 2022 р.

Гімн України - візитна картка країни.

 

Ще не вмерла України і слава, і воля.
                                           Ще нам, браття молодії,              усміхнеться доля.
                                                     Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,
                                                    Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

        

Гімн України —  це своєрідна візитна картка країни, вона ніби представ­ляє її, підтверджує її існування. Пісня – душа народу, національний гімн – вищий прояв його волелюбних прагнень, духовних  устремлінь.
Яскравим виявом національно-патріотичних почуттів українців нашої землі став вірш поета і етнографа Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна”. Жодному нашому творові української літератури не судилася така велична і трагічна доля.  Слова національного Гімну  написав у 1862 році  відомий український поет Павло Чубинський, а музику — ком­позитор Михайло Вербицький.

 Це ті слова та музика, які змушують кожного з нас підніматися при перших же аккордах, в них сконцент­рована жива історія народів, їх прагнення до волі.

15 січня 1992 року Указом Президії Верховної Ради «Про Державний Гімн України” була затверджена музика Михайла Вербицького як Гімн, слова Гімну затверджено «законом про Гімн України» 6 березня 2003 року.

 Кажуть: пісня і мова — то душа народу. В нашій пісні – наша сила, наша слава і воля наша. Нехай же сила нашого Гімну об’єднає і поріднить нас всіх, надасть неабиякої могутності в цій нелегкій боротьбі за мир і спокій у власній державі.

Міська бібліотека №2 підготувала відео-презентацію "Головні слова країни", яку  можна переглянути за посиланням:

  https://youtu.be/R74NbliMAF


На честь 30-річчя затвердження Державного Гімну України міська бібліотека №3 провела для читачів-дітей історичне досьє «Симфонія Незалежності».

Дітям сподобалось оформлення тематичної полиці до цієї події. Був синьо-жовтий прапор України, пшеничні колоски і книги по цій темі, що є в бібліотеці.

Бібліотекарі розповіли про авторів Гімну України, про історію його створення, про те, що Конституція України затвердила статус пісні як офіційного державного музичного символу України.

Виявилося, що присутні добре знають текст Гімну завдяки шкільній програмі, тому вони із задоволенням заспівали його разом з бібліотекаркою.


Наприкінці заходу діти відповідали на питання вікторини та зацікавились представленими на тематичній полиці виданнями про історію національного Гімну нашої країни.

Зустріч вийшла цікавою та пізнавальною.


Немає коментарів:

Дописати коментар