пʼятницю, 28 січня 2022 р.

29 січня в Україні вшановують пам'ять героїв Крут.

     На залізничній платформі під Крутами за 130 км від Києва українські студенти ціною власного життя зупинили на кілька днів наступ більшовицької армії на українську столицю. Приблизно 30 студентів з розвідувального підрозділу потрапили в полон, більшовики їх розстріляли. Перед смертю їх піддали тортурам. Саме ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. День української перемоги у бою під Крутами є законною гордістю українства. Прикметно, що героїв Крут тепер іноді називають «першими кіборгами». Вперше «кіборгами» стали називати захисників Донецького аеропорту у вересні 2014 року.


До міської бібліотеки №2 на вечір-спомин «За рідну країну поринули в бій» запросили вихованців  військово-патріотичного клубу «Патріот». Підлітки  послухали про події тих часів, переглянули відеоматеріали та уривки з художнього фільму «Крути 1918». Хвилиною мовчання вшанували пам'ять крутян.

29 січня в Райській бібліотеці було проведено годину-спогад "Залізним кроком у віки Герої Крут ідуть". Бібліотекарка розповіла дітям, присутнім на заході про трагічні події, що сталися під залізничною станцією Крути 29 січня 1918 року та про їх історичне значення для нашої країни. 

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Тож пам’ятаємо свою історію.


Немає коментарів:

Дописати коментар