понеділок, 7 травня 2018 р.

Маки червоні знов розцвітають, пам'ять дідів бережуть.

 Година пам’яті «Вони наближали Перемогу»  пройшла у міській юнацькій бібліотеці. Естафету мужності і вдячності Батьківщині від воїнів Великої Вітчизняної війни, воїнів інтернаціональних подій приймає молодь і звертається зі словами шани й подяки від молодого покоління, яке у ці непрості для України дні нашого сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня Примирення, і Дня Перемоги. Цей день залишиться для нас завжди затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем Перемоги та Примирення.
Його наближали, як могли, люди, котрим було дуже нелегко в ті воєнні літа і яким найважче сьогодні. У довічному боргу наше покоління і перед тими ветеранами війни, військового і трудового подвигу, кому пощастило пройти через горнило битв, і дожити до світлого Дня Перемоги. Все менше їх залишається в життєвому строю. 
Даються взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи і бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. Їхні груди вкриті медалями, на скронях - сивина. Але вони пам'ятають ті страшні часи, хоч часто їм і не хочеться про них згадувати. Шанобливо слухала молодь учасника інтернаціональних визвольних подій льотчика-випробовувача, підполковника Олега Петровича Новаковича,
Синівська вдячність за спогади, прагнення завойовувати свободу була висловлена Олегу Петровичу. Молодь, а це були третьокурсники Новокаховського технічного ліцею за спеціалізацією електромонтери, вручила квіти ветерану, і сфотографувалася на пам’ять. 

До молодшого відділу міської бібліотеки для дітей завітали учні 3-Б гімназії на відео-калейдоскоп: «Нелегкі фронтові дороги вели солдат до Перемоги». Діти разом з бібліотекарями згадали і віддали шану тим, хто подарував їм життя і щасливе дитинство


Дуже важко розповісти дітям про війну, особливо, якщо це дошкільнята. До міської бібліотеки для дітей завітали вихованці дитячого садочка «Журавлик». Цим малюкам всього по 5-6 років. А з якою цікавістю вони слухали бібліотекаря і дивились електронну презентацію «Нелегкі фронтові дороги вели солдат до Перемоги». 

Дітям та вихователям запропонували переглянути старі фронтові фотографії та картини відомих художників які допомогли їм зрозуміти, що війна не гра у солдатики. Допомогли і вірші письменниці Олени Благініної: «Вставай!», «Листівочка», «Подарунок» «Батьку на фронт». А у кінці малеча переглянула відеоролик з піснею Вадима Березовського: «Я ненавиджу війну».

73 роки прожило людство після пам’ятного 9 травня 1945-го, з кожним роком стверджувалась і продовжує стверджуватись велич Перемоги. Сьогодні, у святкові дні, усі люди Землі, увесь світ вітають і вшановують переможців. Разом з ними ми схиляємо голову перед світлою і святою пам’яттю загиблих і віддаємо належне живим фронтовикам, які своїм життям і ратним подвигом завоювали світлий День Перемоги.
Полум'я Другої світової війни, складовою частиною якої була Велика Вітчизняна війна, палахкотіло шість років. У вир війни було втягнуто 61 державу. Битви йшли на території 40 країн Європи, Азії та Африки, на неосяжних морських і океанських просторах. Армії воюючих сторін нараховували понад 110 мільйонів чоловік. Війна забрала більше 50 мільйонів людських життів.
Героїчна битва за Україну займає особливе місце в історії Великої Вітчизняної війни. Ми не ділимо Перемогу на свою і чужу, проте завжди пам’ятаємо, якою великою ціною вона нам далася.
Міська бібліотека №2 запрошує до дорослого читального залу переглянути виставку-пам'ять «Незабутній день визволення»

На пункті видачі бібліотеки №2 (селище «Робітниче») відбулася історично-патріотична подорож «У мужніх є тільки безсмертя».


Міська бібліотека №3 провела вечір-спогад «Маки червоні знов розцвітають, пам'ять дідів бережуть».
Ведучі вечора, бібліотекарі Нагаєць І.О. та Кравченко Н.П., коротко нагадали присутнім про події воєнного лихоліття, більш детально зупинившись на визволенні Херсонщини.
На заході булим присутні ті, чиє дитинство припало на роки війни - діти війни: Сиченко Н.С., Черемис М.С., Бобровицька В.А., Шмідт С.С., Мкртичан А.А., Головатюк О.М., Лашкяне З. Б. Вони ділилися з присутніми своїми спогадами про недитяче дитинство.
Учні ЗОШ №6 підготували невеличкий концерт. Діти читали вірші В.Сосюри, Л.Костенко, О. Сафронова, М.Джаліля та нашого поета-земляка В.Куликівського про війну. Задорожня Діана виконала для присутніх пісню про Україну. Долучився до музичних привітань і дніпрянський ансамбль «Берегиня», виконавши декілька пісень воєнної пори. В кінці заходу для гостей був накритий святковий стіл.



Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1941-1945 роки. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога над фашистами. Можна по-різному ставиться до Великої Вітчизняної війни, по-різному її називати, але хіба можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших. І сьогодні війна щодня іде за нашу країну, і не відчуємо ми спокій, поки гинуть сини України. Кожна людина прокидається лише з думкою, кожного дня: «Стала б мирною моя Україна… Хай скінчиться війна".

Немає коментарів:

Дописати коментар