пʼятницю, 18 травня 2018 р.

Цінуй життя – зупини СНІД!


«Люди не помирають.
Вони вбивають самі себе».
Сенека Анней Луцій.

До Центральної міської бібліотеки 18 травня завітали восьмикласники ЗОШ №4 на вечір-реквієм «Червоні метелики пам'яті», присвячений Всесвітньому дню пам'яті померлих від СНІДу. Який за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я проводиться кожну третю неділю травня. В 2018 році День пам’яті померлих від СНІДу припадає на 20 травня. Захід було організовано з метою не лише вшанувати пам’ять людей, які померли від СНІДу, а й привернути увагу суспільства та представників влади до епідемії ВІЛ/СНІДу у нашому місті, нагадати про те, що ця проблема стосується кожного, а байдужість до неї може стати причиною смерті десятків тисяч людей.
Бібліотекар Сембратович Світлана розповіла молоді, що вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. Звідтіля прийшла і символіка антиснідівського руху - червона стрічка, пришпилена до одягу. СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту (англ. AIDS) — сукупна назва уражень, що відбуваються на III-IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).
Вірус імунодефіциту був відкритий 1983 року у лабораторії Пастера (Франція) дослідником Люком Монтаньє й його співробітниками.
На сьогодні, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) характеризують ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію, що має катастрофічні демографічні наслідки для всіх країн.
В Україні, станом на 01.04.2017 року, кумулятивна кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції становить 302152 особи, СНІДу – 95366 осіб, смертей від захворювань, обумовлених СНІДом – 41502 випадки. В закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебувають 135414 ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД – 40186 осіб. Епідемічний процес ВІЛ-інфекції в Україні продовжує характеризуватися високою інтенсивністю.
Жертвами СНІДу стали мільйони людей. Хвороба не жаліла й не жаліє  нікого. Згадали знаменитостей, які стали жертвами цієї страшної. Упродовж заходу молодь прослухала пісні: «The Show Must Go On» у емоційному виконанні Фредді Мерк'юрі та «Rise like a phoenix» у виконанні Кончіти Вурст з якою вона виступала на «Євробаченні-2014», переглянула яскраву слайд-презентацію та відео «СНІД та ВІЛ». Набувши при цьому корисні знання: про основні шляхи зараження СНІДом, якими шляхами ВІЛ не передається,  як боротись з ВІЛ, що потрібно зробити, щоб виявити ВІЛ, скільки коштує лікування (у 2017 році вперше за всю історію України кожен ВІЛ-інфікований пацієнт має доступ до безкоштовного лікування), куди треба звернутись по допомогу та ін.
Учні прийшли до бібліотеки, тому бібліотекарка презентувала їм книжку Світлани Талан «Коли ти поруч». Світлану Талан визнано однією із 10 кращих українських романісток року на престижному конкурсі «Коронація слова – 2011!»
Основна ідея роману – авторка книги намагалась заставити нас, сучасних людей, звернути свою увагу на тих, кому справді зараз дуже важко. Світлана Талан пише: «Мені дуже хотілося б, щоб ви подивились іншими очима на хворих на СНІД і стали уважнішими до тих, хто сьогодні поруч із вами». Сюжет роману розгортається дуже стрімко: турботливі батьки відвернулися від своєї слухняної дочки, ніжний коханий – від своєї чистої нареченої, престижна клініка – від найкращої медсестри. У чому її провина? Сталась страшна аварія на трасі, Даша – головна героїня, рятуючи інших заразилась невиліковною хворобою.
Прочитавши цей роман, можна зробити висновок, що звичайна, добра і чуйна людина випадково захворіла на СНІД і відразу ж була відштовхнута сучасним суспільством, яке не готове сприймати таких недужих.
 Але ми стверджуємо:

Ви можете любити, хворих на СНІД.
Ви можете торкатися їх.
Ви можете бути друзями.
Ви можете доглядати їх.
Ми всі однакові.

Наостанок присутні в подарунок отримали червоні метелики (червона стрічка), що є символом пам’яті померлих від СНІДу, так нехай вони нагадують нам, що життя - найважливіше, а краща пам’ять про померлих - це турбота про живих.
Вшануємо пам’ять всіх тих, чиї життя забрала епідемія та будемо пам’ятати, що тільки від нас самих залежить наше майбутнє.


В юнацькій бібліотеці до Всесвітнього Дня пам’яті померлих від СНІДу. відбулася зустріч молоді з лікарем-наркологом "Не дай СНІДу жодного шансу!"
В читальному залі бібліотекарі організували книжкову тематичну полицю «Смерть на кінці голки», приготували віртуальну  історичну хроніку про знаних людей світу, що померли від СНІДу. На зустріч зі студентами, що приїхали навчатися в  НКПК з усієї області, був запрошений Сергій Вікторович Улітін, лікар–нарколог психоневрологічного відділення міської  центральної лікарні. Юнаки-першокурсники, майбутні автоелектрики. Бесіда переросла в довірливу розмову студентів з лікарем-професіоналом,  який застеріг від нездорових спокус – паління, алкоголю, наркотиків, випадкових статевих відносин, що згубно впливають на молодий організм. Закликав молодь до спорту, здорового способу життя, зміцнення  імунної системи організму. Навів статистику захворювання по місту Нова Каховка, Херсонщині, Україні. 
Бібліотекарі продемонстрували  фільм, присвячений видатним особистостям, які в розквіті сил та творчої наснаги пішли з життя через страшну хворобу — СНІД.



Немає коментарів:

Дописати коментар