четвер, 17 травня 2018 р.

Book-вояж Європою

У бібліотеках міста відбулися заходи присвячені Дню Європи в Україні.

Цілий тиждень до молодшого відділу міської бібліотеки для дітей на бліц–турнір «Європа: Що?Де?Коли?» на знання країн Європи  приходили учні різних класів з різних шкіл міста. Спочатку відвідали учні 2-х класів НВК№ - для них бібліотекарі  підготували казкову Європейську карусель, а от учні 3-4 класів гімназії за допомогою електронної презентації пригадали знамені пам’ятки європейських країн. Після бліц-опитування стало зрозуміло, що найбільше діти хочуть побувати  в Парижі  і забратись на Ейфелеву вежу, а також прогулятись біля лондонського Біг-Бена і проїхатись на двоповерховому червоному автобусі. 







До міської бібліотеки №2 на заходи прийшли і діти, і молодь. На  Book-вояж «Європо: smil tu me» завітали студенти НВПУ. Захід присвячений Дню Європи. 
Про історію заснування ЄС та найцікавіше, чим пишається кожна із 28 країн членів  Європейського Союзу, розповіли бібліотекарі дорослого читального залу Рядних І.Л. та Шеховцова Г.М. Всі ніби побували в цих країнах. Тут і спекотна Греція з безліччю пам’яток і країна моди і краси Франція. Багато цікавого і в наших сусідів поляків, де знаходиться найдорожчий готель, найвища будівля, найменший та  найвужчий будинок. А ще дуже і дуже багато цікавого. Для закріплення матеріалу провели вікторину. Останнє запитання  якої було: «З якою країною асоціюється цей продукт».
Як виявилося голландський сир полюбляють усі. Тому і сюрприз виявився вдалим. Смакували всі з задоволенням. Сьогодні учасники заходу віртуально побували у 28 країнах ЄС і побачили, що кожна країна унікальна по своєму, у кожної є свої родзинки. 
Кожному з присутніх хотілося побувати у різних країнах, насолодитися їхнім кліматом, пізнати історію і культуру, поринути у світ їхніх образів і відчуттів. Але, нажаль, не у кожного в житті випаде така можливість. Тому ця зустріч є маленькою цеглинкою у здійсненні мети – мандрувати світом. 


Учні 3-А класу ЗОШ №10 познайомилися  з життям і творчістю письменника, який написав найпершу дитячу книжку. До нього спеціально для дітей не писав ніхто. І це, напевно, найбільша заслуга Шарля Перро – його казки поклали початок дитячій літературі.
Завдяки йому казки стали популярні й улюблені в усіх сім'ях - багатих і бідних. Ніхто навіть гадки не мав про те, що його ім’я прославленого поета, академіка обезсмертять і зроблять знаним на цілий світ декілька дитячих казок. Хто знає, в чому тут секрет? Можливо за те, що його казки вчать цінувати справжню красу життя, любити працю, добро, мужність, справедливість, як важливо бути розсудливим, добрим, чесним, хоробрим, терплячим, працелюбним.
Бібліотекарі, скориставшись відеоматеріалами, показали пам’ятники улюбленим казковим героям, які вдячні нащадки встановили  не тільки у Франції,  а й далеко за її межами, та познайомили дітей з  книгою «Казки матінки гуски», яку автор написав у 1697 році. В ній  зібрані чудові казки, які потрібні в кожному домі, де живуть діти. Це: "Червона Шапочка", "Спляча красуня", "Попелюшкашка", "Кіт в чоботях" та ін.
Діти активно брали участь у заході, здійснивши віртуальну подорож по казкам Ш. Перро, а по дорозі зупинялись на станціях «Казки матінки гуски»,  «Fifty-fifty», «Допитлива», відповідаючи на питання вікторини та показали свою кмітливість та грамотність  на станціях «Перевертнів» й «Лексикон».
Насамкінець хочеться зауважити, що казки Шарля Перро так само, вчать Добру, застерігають проти Зла й сьогодні так само яскраво й палко, як і в ті часи, коли він тільки написав їх.


  У дитячому читальному залі міської бібліотеки №2 оформлена яскрава ілюстративна виставка «Європейське рандеву», на якій представлена інформація про європейські країни: Францію, Німеччину, Данію та Англію, про туристичні об’єкти, які було б цікаво відвідати, а ще літературні твори і казки.

На відео-подорож «Країнами Європи» в Дніпрянську селищну бібліотеку завітали  учні  6 класу Дніпрянської загальноосвітньої школи.
Під час заочної мандрівки діти дізналися про створення Європейського Союзу, про гімн і прапор  Євросоюзу.
Переглянувши короткометражні фільми: «День в історії», «Як влаштований Євросоюз», «Подорож країнами Європи», діти отримали багато цікавих фактів про, традиції, культурні цінності держав, що входять до Євросоюзу.
Наприкінці подорожі учні були ознайомлені книгами представленими на тематичній полиці «Європейський калейдоскоп», які містить в собі дуже багато цікавої інформації майже про всі країни Європи. А потім школярі відповіли на питання вікторини про Євросоюз.

Всім присутнім віртуальна подорож країнами дуже сподобалась. Діти висловили бажання в дорослому житті помандрувати, а сьогодні їх мета – добре вивчати іноземні мови і багато читати про європейські країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар