понеділок, 14 травня 2018 р.

«Я люблю тебе, матуся!»

Мама, мати, матуся... Скільки спогадів і тепла таїть це магічне слово, бо ним ми звертаємось до найближчої, найдобрішої, найкращої, наймилішої для нас людини. Тільки вона нічого не пожалкує для своєї дитини, це вона в хвилину небезпеки ніколи не згадає про себе, все віддасть для того, щоб захистити свою дитину, зазнає будь-яких труднощів, щоб жилось їй краще. Віддасть усю свою мудрість душі, тепло свого серця, своє здоров’я . 
 Любов материнська не знає кордонів, страху, сумнівів. Вона очищає нас, зігріває, зупиняє нас перед безоднею. Мати тяжко страждає, якщо її дітей спіткало лихо, і розквітає, стає молодшою, веселішою, сильнішою, коли бачить, що її діти виросли порядними людьми. 
Напередодні Дня матері Центральна міська бібліотека запросила до себе учнів 4-Б класу на вечір художнього читання «Пречиста Мати». 
Дітям заздалегідь запропонували підготувати вірші про мам, які вони із задоволенням декламували на заході. Крім того учні дізналися завдяки кому і як виникла ідея вшановувати матерів, відшукували правильне продовження українських прислів’їв про маму та розповідали, чому для кожного його мама найкраща.


Сказавши багато теплих слів про найріднішу для кожного людину, дітлахи власноруч зробили листівку, щоб поздоровити зі святом своїх любих матусь.


 У молодшому відділі міської бібліотеки для дітей зібрались члени клуба «Книгочитограйка», щоб своїми руками зробити святкову листівку До дня Матері. Діти працювали з натхненням. 


Звичайні серветки перетворились на чарівні квіточки. 
Трохи фантазії, терпіння і листівка готова. І головне вона зроблена своїми руками від душі. Здоров’я і довгих років життя всім нашим матусям.


На абонементі міської бібліотеки для дітей відбулося засідання клубу «Читацький кемпінг для Всезнайок» «Зазирніть у мамині очі». Бібліотекар розповіла дітям коли почали відзначати це свято у різних країнах та коли почали святкувати його в Україні. До теми материнства зверталось багато письменників і поетів різних часів і народів. 


На засіданні згадали таких українських жінок, як Леся Українка – видатна поетеса України, Катерина Білокур – талановита українська художниця та Ніна Матвієнко – відома співачка України. 

Діти з великим задоволенням читали вірші про маму та кожен розповів про свою саму найкращу матусю.


Кажуть, що матерів не вибирають. Та коли б і трапилась така нагода, з поміж тисяч найкращих матусь кожен вибрав би для себе свою єдину, рідну, неповторну.


Міська бібліотека №3 для користувачів-дітей провела ранок «Низько вклоняємось рідній матусі».
Ранок почався з прослуховування аудіозапису пісні «Родина». Потім ведучі розповіли про історію свята. Діти читали про матір вірші українських поетів: Анатолія Костецького, Світлани Кузьменко, Катерини Перелісної, Бориса Олійника та інших.

Всі присутні разом проспівали по куплету з відомих українських пісень присвячених матері на слова М.Луківа – «Цвіте черешня в мами на городі», М.Сингаївського – «Чорнобривці», А.Малишка – «Пісня про рушник».
Діти пригадали прислів’я про матір, а бібліотекарі розповіли легенди. Кожен з дітей розповів про свою матусю.



Бібліотекарі до свята оформили книжкову виставку «Сімя  - безцінний дар від Бога», де були розділи присвячені матері – «Мати – берегиня роду» та «Тато, мама і я».


Вихованці дошкільного навчального закладу «Колобок» у супроводі дорослих завітали в гості до Дніпрянської селищної бібліотеки на святкову розвагу  «Нас зігріє мамина турбота».
Захід розпочався з пісні «Все починається з мами». Малюки розповідали про своїх матусь, які з ранку і до пізньої ночі поряд з ними і оточують їх своєю любов’ю та турботою. 


Під час бесіди з’ясувалося, що працюючі мами мають багато різних професій, захоплень та підтримують у своїх родинах багато традицій.  Діти дізналися, що свято матері відзначають більш ніж у 60 країнах світу і розпочало воно свою історію в 1872 році.
Діти переглянула мультфільм «Вовк і семеро козенят» і почали пригадувати назви інших казок і мультфільмів, в яких йде мова про маму. Потім діти читали вірші про саму потрібну людину в житті. На запитання чи у всіх є мами, з’ясувалося, що у всіх присутніх діточок так. Але є діти, в яких матусі немає і таким дівчаткам і хлопчикам  дуже самотньо. Перегляд  мультфільму «Сузір’я мами» нікого не залишив байдужим.
Дошкільнята були ознайомлені з книжною виставкою «Духовний храм людини – сім’я, родина, рід». Більше  всього їх зацікавила поличка з назвою: «Почитай на дивані, подивись на екрані»
А ще всі разом зробили велику святкову листівку.

Час пройшов непомітно. Малюки зрозуміли, що треба любити і турбуватися про своїх мам кожний день, що тільки мама все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде любити, незважаючи ні на що.
Після розваги діти мали гарний святковій настрій та бажання поздоровити своїх мам з важливішим святом світу – Днем матері.


До дня Матері в Плодівській сільській бібліотеці відбулося свято "Матуся моя люба, добра, мила". Дітки з ніжністю та любов’ю читали вірші про маму, розповідали про своїх матусь: як їм допомагають, слухають, які подарунки приготували. Шаміна Єлизавета заспівала пісню "Чорнобривці" -  пісню про рідну та найдорожчу для кожної дитини матусю, яка схвилювала та розчулила всіх присутніх.

 До Дня матері до Корсунської сільської бібліотеки завітали користувачі на годину вдячності "Матуся моя рідненька".
 Мама - це найдорожче і світле, що є на світі. Вона завжди радіє успіхам своїх дітей, підтримує їх у важку хвилину, щиро переживає за кожен пройдений крок. Немає людини ближче і рідніше!

Бібліотекар розповіла присутнім легенду. Малюк дуже хвилювався про те хто його навчить жить на світі. Господь почув його хвилювання й сказав - "Не бійся! Я пошлю тобі Ангела, який буде дбати і охороняти тебе завжди. Він зустріне тебе з любов’ю, завжди зрозуміє тебе і все простить. У Ангела багато імен, але ти будеш називати його Матусею."


За склянкою чаю, присутніми на заході, висловлена безмежна любов та теплі слова вдячності матусям. Розповіді перепліталися задушевними піснями про мам у виконанні ансамблю "Корсунчаночка".

  

Немає коментарів:

Дописати коментар