середу, 8 вересня 2021 р.

Ескізи творчості «Людина, яка мала крила»

 

Напередодні Дня українського кіно (12 вересня) та до 80-річчя від дня народження Богдана Ступки (27 серпня), у читальній залі Новокаховської центральної бібліотеки, для членів літературно-музичного клубу «У колі друзів» пройшов захід - ескізи творчості: «Людина, яка мала крила». 

Розпочався він з привітального слова бібліотекарки Ісакової Євгенії, яка познайомила присутніх із біографією та творчою діяльністю Богдана Ступки, закріпивши сказане переглядом відеоролика «Код Ступки: виставка до 80-річчя Богдана Ступки», який розчулив гостей заходу зворушливим сюжетом життя кіномитця.


Члени клубу зацікавились книгами, представленими на виставці, присвяченій ювілею Б. Ступки: В. Мельниченка «Майстер», «Богдан Ступка: митець і людина»,  В. Мельниченка «Богдан Ступка: Штрихи до портрету», М. Загребельного «Богдан Ступка», С. Тримбач «Кіно, народжене Україною», після чого було сказано багато справедливих і теплих слів на адресу героя книг.

В багатолітню історію українського кіно, на підґрунті якої стоїть сучасний національний кінематограф, вписані й світове визнання, і численні нагороди, і велика любов глядача.

Українська школа кіно виховала багато відомих митців, серед яких є Богдан Сильвестрович Ступка. Цього актора називають людиною-епохою. За його ролями можна вивчати історію і пізнавати Україну. Геніальний і самобутній артист, видатний діяч культури, непересічний талант – і це далеко не весь послужний перелік митця.

В Україні та за її межами Богдан Ступка відомий за своїми ролями в кіно та театрі. За своє творче життя він зіграв у понад 100 фільмах та серіалах не лише українських режисерів.

Зрозуміло, що для такої людини, як Богдан Ступка, найкраща нагорода – це любов глядачів та задоволення від роботи. Утім, лише цим не обмежилося. Богдан Ступка отримав два ордена «За заслуги» І і ІІ ступенів, два ордена Ярослава Мудрого IV і V ступенів, почесну відзнаку президента України, вручену йому Кучмою. За рік до смерті, в 2011-му, Богдана Ступку удостоїли звання Героя України, а лауреатом державної премії Довженка видатний актор став уже посмертно.

В ім’я Ступки Бог заклав те, ким він став для нас, для України та всього світу. Хай він продовжує жити серед нас, і всі ті, хто буде читати ці книги, будуть продовжувати його життя й надалі.



Немає коментарів:

Дописати коментар