понеділок, 27 вересня 2021 р.

Творець української історіографії

     «… Заборони треба зняти і дати українцям повну свободуі спроможність розвивати своє письменство, науку і штуку (мистецтво),своє життя громадське. Треба горнутися до свого українського, заохочувати до нього, розширювати його всякими способами».

М. С. Грушевський

Грушевський Михайло Сергійович-український історик; громадський та політичний діяч; Голова Центральної Ради УНР (1917-1918); академік ВУАН (1923) та АН СРСР (1929) – вчений світового рівня; член Історичного товариства ім. Нестора-Літописця; дійсний член Чеської АН (1914); почесний член Київського товариства старожитностей і мистецтв (1917); багаторічний голова Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові (1897-1913) ;завідувач кафедри історії Львівського університету (1894-1914); автор понад 2000 наукових праць.

29 вересня Михайлу Сергійовичу виповнюється  155 років від дня народження.

Літературно-історичну екскурсію «Голос історії» до 155-річчя М.С.Грушевського провела Федотова М.М., провідна бібліотекарка юнацького сектору міської бібліотеки для дітей та юнацтва з учнями  10-го класу Ліцею «Спектр». Розповідаючи про ювіляра, познайомили молодь з книжковою виставкою «Націю творять особистості». Десятикласники зачитували основні думки з творів  М.Грушевського, цитати про нього.



Зацікавивши юнацтво книгою, бібліотекарка запросила ліцеїстів до бібліотеки вивчати історію України за творами М.Грушевського


Міська бібліотека №2 підготувала онлайн–інформ–огляд «Творець української історіографії».



Україна пишається людьми, які так багато зробили для незалежності, свободи та процвітання. Своєю працею М.С. Грушевський закладав міцні підвалини української державності. Пам’ять про нього вічна, наукові праці – невичерпне джерело мудрості на всі віки.

Онлайн–інформ-огляд можна переглянути за посиланням:

https://youtu.be/IDGAFle8h10

Немає коментарів:

Дописати коментар