вівторок, 21 вересня 2021 р.

Літературна зустріч з Гербертом Веллсом.

                     Будь-яку казку можна втілити в життя…Вхопись за мрію і не відпускай...

«Фантастика і є реальність», - пам'ятай.


21 вересня в Центральній міській бібліотеці пройшов захід, присвячений 155-й річниці від народження Герберта Веллса (1866-1946), видатного англійського письменника-фантаста. Він написав близько 40 романів і багато оповідань. За ранні фантастичні романи його називають «батьком наукової фантастики».

Першим художнім твором Веллса став фантастичний роман «Машина часу» (1895), завдяки якому він відразу ж здобув популярність і світове визнання. Потім пішли книги «Острів доктора Моро» (1896), «Людина-невидимка» (1897), «Війна світів» (1898), «Перші люди на Місяці» (1901), «Їжа Богів» (1904) та інші. Ці твори принесли письменникові славу самого значного експериментатора в жанрі науково-фантастичної літератури, показавши його здатність зробити правдоподібною саму зухвалу вигадку.

Присутні дізнались, що твори Веллса переведені на багато мов світу, за його романами створено кілька фільмів. Творчість Веллса справила значний вплив на розвиток сучасної наукової фантастики. Читачі змогла побачити пам’ятник людині-невидимці, присвячений героям роману, у вигляді бронзових капців, які тільки й залишилися видимими у невидимки, встановлений по вул. Йосипа Сліпого у Тернополі. В Єкатеринбурзі (Росія) встановлено пам’ятник людині-невидимці у вигляді плити розміром метр на метр із відтисками правої та лівої ступні. Також пам’ятник «вторгненню» встановлено у Вокінгу та ін.

Бібліотекарі запропонували читачам здійснити подорож по сторінках книги «Війна світів» - це фантастичний роман, написаний у 1897 році й виданий в квітні того ж року в журналі «Pearson's magazine» і в лютому 1898 року виданий окремою книгою.

Сюжет роману був підказаний братом письменника — йому й присвячена «Війна світів». У «Війні світів» йдеться про напад марсіан на Землю, на жителів Англії. Марсіани набагато випередили землян у розвитку техніки. Вони першими винайшли міжпланетні кораблі й прибули на Землю. За допомогою руйнівних теплових променів вони знищують міста, ліси, все живе. Просуваючись Землею залишають за собою лише згарища. Спокійно і планомірно відбувається винищення людства. Марсіани перетворилися завдяки своїм винаходам на вдосконалені машини, споряджені апаратом мислення і надзвичайно розвинутими верхніми кінцівками. Мозок і рука — ось головне у марсіан. У них немає переживань та почуттів, вони працюють 24 години на добу, не потребуючи відпочинку та сну. Вони позбулися статевих відмінностей і розмножуються брунькуванням. Фантастичні, зловісні образи марсіан постають на тлі буденного життя.

Харчуються вони доволі дивно: відловлюють людей, саджають їх до кліток, а потім із нещасних жертв висмоктують кров. Але все ж Веллс не дав загинути Землі: марсіани гинуть від мікробів, до яких у них немає імунітету.

Чи підкоряться люди цій жорстокій силі механізованих загарбників? А про це ви дізнаєтесь, якщо самі прочитаєте цю чудову книжку.

Герберт Веллс усе життя відстоював право на свободу слова і свободу думок, його ім’я, за словами Карела Чапека, «ніколи не належатиме лише історії літератури, а також, можливо, ще більшою мірою, увійде в історію людського прогресу».


Немає коментарів:

Дописати коментар