середу, 7 липня 2021 р.

Літературний портрет «Майстер її величності історії»

      Ось і увірвався в наше життя другий місяць літа. Липень багатий на ювілярів в царині художньої літератури: 08 липня виповнюється 85 років від дня народження Валентина Чемериса, відомого українського письменника, автора культових історичних та фантастичних романів, лауреата багатьох літературних премій.

07 липня читачі абонементу Центральної міської бібліотеки мали чудову нагоду познайомитись із цією талановитою, неординарною людиною.

Народився Валентин Лукич Чемерис (1936) у с. Заїчинці Семенівського району Полтавської обл. Закінчив літературний інститут ім. О.М. Горького (Москва), працював в редакціях обласних газет, Дніпропетровському видавництві «Промінь». 1989-1993 р.р. - голова Дніпропетровської організації Спілки письменників України, працював в Адміністрації Президента України головним консультантом Президента з питань літератури (1993-1994). 1996-2000 р.р. – секретар Національної Спілки письменників України, Член її Президії і Вищої Ради.

Багато років працював у редакції газет «Літературна Україна» заступником головного редактора й завідуючим відділом сатири «Вишняк».

Свій творчий шлях розпочав як сатирик-гуморист.

    Творчий доробок митця: «Ольвія», «Скандал в імператорському  сімействі», «Смерть Атея», «Епірська відьма, або Олімпіада – цариця македонська», «Фортеця на Борисфені», «Генерали імперії», «Ордер на любов» та ін.

Провідний бібліотекар Світлана Сембратович  презентувала присутнім книжки В. Чемериса: «Генерали імперії», «Смерть Атея», «Ярославна».

У романі «Генерали імперії» В. Чемерис уміло поєднав долі двох історичних постатей – це Петро Дорофійович Дорошенко і Карл Густав Еміль Маннергейм. Один був українським гетьманом, інший – національним героєм фінів. Вони обидва в свій час були на службі у імперії, але в певний час кинули виклик імперії заради любові до своєї батьківщини…

В книзі «Смерть Атея» розповідається про скіфського царя Атея, про те, як жили наші далекі предки – скіфи. Зі слів істориків цар жив у IV ст. до н.е. При ньому Скіфія досягла піку своєї могутності. Військо Атея було не переможним, ніхто не міг вистояти проти війська його.

«Ярославна» - історичний твір про Стародавню Русь, про Ярославну доньку галицького князя Ярослава Осмомисла й жінку князя Ігоря Святославовича. Її образ ось уже яке століття займає чільне місце в мистецтві, науці. Лише в Україні про неї писали Т. Шевченко, І. Франко, П. Мирний, П. Тичина та ін. Це роман про наших предків-русичів, слов’ян, про княжі міжусобиці, що колись підірвали Русь і загрожують Україні зараз та ін.

Добірка книжок, розміщених на тематичній поличці задовольнить любителів історичного роману від Валентина Чемериса: «Анна Київська», «Аравійська пустеля», «Генерали імперії», «Марина – цариця московська», «Ордер на любов», «Рогнеда», «Смерть Атея», «Ярославна».




Читайте книжки Валентина Чемериса та вивчайте історію України!


Немає коментарів:

Дописати коментар