пʼятницю, 16 липня 2021 р.

Літературне дежавю «Пов’язані з Херсонщиною»

         Борис Лавреньов та Дніпрова Чайка, що їх пов’язує?

Відповісти на це питання допоміг захід, який пройшов 16 липня на абонементі Центральної міської бібліотеки.

Бібліотекар розповіла читачам, що Лавреньов Борис Андрійович (справжнє прізвище – Сергєєв) (17.07.1891-7.01.1959) – російський письменник, драматург. В цьому році йому виповнюється 130 років від дня народження. Народився у м. Херсон в родині вчителя. Навчався в першій чоловічій гімназії, а пізніше на юридичному факультеті Московського державного університету. Основні захоплення Бориса Сергєєва: книжки, живопис, театр. Під враженням лермонтовського «Демона» у чотирнадцять років написав поему «Люцифер»…

Жовтневий переворот спочатку не прийняв. Навіть збирався емігрувати, але батько його відмовив. Письменник брав участь у громадянській війні в Україні, Криму, працював у військово-журналістських виданнях Середньої Азії. У 1921 р. в Московському альманасі «Жатва» вперше надрукував цикл віршів під псевдонімом Б. Лавреньов.

У роки другої світової війни добровольцем пішов на фронт в якості військового кореспондента. Багато років був головою секції драматургів у СП СРСР. З-під пера письменника вийшло чимало творів присвячених війні 1939-1945 р.р.: «Подвиг», «Генерал Петров», «Разведчик Вихров», «Возвращение» та ін. Драматургія представлена п’єсами: «Дым», «Кинжал», «Разлом», «Враги», «За тех, кто в море», «Лермонтов» та ін.

Окремі твори Лавреньова відзначені високими державними нагородами. За його драматичними творами ставились спектаклі…

У Херсоні шанують пам'ять відомого земляка. В обласному краєзнавчому музеї створено літературно-меморіальний музей-квартиру. Ім’я Б. Лавреньова носить гімназія №20, обласна юнацька бібліотека, одна з вулиць міста.

 

Не оминули увагою й Дніпрову Чайку (справ. – Василевська Людмила Олексіївна)  (1.11.1861-1.03.1927) – письменниця, перекладач. Їй в 2021 р. виповниться 160 р. від дня народження. Народилась в с. Карлівка Ананьївського повіту Херсонської губернії (тепер – с. Зелений Яр Доманівського району Миколаївської обл.) в сім’ї священика, закінчила приватну жіночу гімназію в Одесі (1879), вчителювала. Пізніше активно працювала у київській «Просвіті». За пропаганду антиурядової літератури та допомогу політичним в’язням 1905 р. була заарештована.

«Пропагувала українство, як могла», - писав про неї І. Немченко.

Писати Дніпрова Чайка почала ще в гімназії. Прозова творчість розпочалась оповіданням «Знахарка» (1884). Працювала у багатьох жанрах,  добре відомі її вірші, п’єси, казки, оповідання, нариси. Основні теми її творчості – тяжка селянська доля, життя інтелігенції, революційні події 1905 р.

Особливо сучасників хвилює її поезія в прозі («Мирські малюнки», «Тень несозданных созданий», «Дві птиці», «Морське серце», «Тополя», «Хвиля»). Відома Дніпрова Чайка як і дитяча письменниця. Для дітей написала казки, вірші, лібрето дитячих опер («Коза-дереза», «Краплі-мандрівниці», «Пан Коцький», «Весна-красна»). Головна ідея її творів – перемога добра над злом.

Вшанування пам'яті: на її честь названі: вулиця Дніпрової Чайки у Львові; провулок Дніпрової Чайки у Первомайську; Херсонська обл. бібліотека для дітей (з 2013).

 


Упродовж заходу читачі переглянули яскраві слайди та книги авторів. І зрозуміли саме головне, що Бориса Лавреньова та Дніпрову Чайку пов’язує - Херсонщина, бо це місце їх народження…

 

Немає коментарів:

Дописати коментар