вівторок, 20 липня 2021 р.

Презентація книги В.Чемериса «Амазонка. Київ-Соловки»

«Давні греки амазонками називали войовничих жінок-вершниць. Такою і була Олена Теліга, чарівна амазонка, яка прожила всього лише 35 років, але яка живе досі й житиме завжди у світлому імені України».

В.Л. Чемерис.

20 липня на абонементі Центральної міської бібліотеки пройшов захід присвячений 115-річниці від дня народження Олени Теліги, української поетеси, громадської діячки. Або, як її ще називали – новітня Леся Українка, ніжний лірик, жінка-легенда, національна героїня України, поетеса від Бога, патріотка.


Більше дізнатись про неї допоможе книга:

Чемерис В.Л. Амазонка; Київ-Соловки / Валентин Чемерис; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: ЛА «Час читати», 2016. – 507 с.

«Амазонка» - це повість із життя Оленки Шовгенової, яка стала Оленою Телігою (Теліга – прізвище чоловіка Олени, яке вона взяла після одруження). Валентин Чемерис, як справжній дослідник людських доль, із притаманним йому завзяттям знайомить нас із головною героїнею. Олена Іванівна народилась 8 (21) липня 1906 року в Росії. За одними даними в Санкт-Петербурзі, але за найточнішими – в Підмосков’ї, в Іллінському. Батьки були родом з України і мали коріння українське.

Автор книги порівнює Телігу із жінками-войовницями із грецької міфології – амазонками. Це був войовничий народ, що складався лише з… жінок. В Україні – це наша Амазонка – Олена Теліга. Навіть ім’я їй було дане Олена. Вважається, що це  ім’я від грецького імені Helena, а  hele – сонячне світло. Або від helene – смолоскип… в цих двох словах – сонячне світло, смолоскип – вся вона. Вона була чарівною жінкою, мала приємні риси обличчя, рівний ніс, виразні уста й живі очі. Була відважна й одверто висловлювала думки.

Її поезія героїчна, ніжно-лірична, національно-патріотична, непримиренно-відважна… За своє коротке життя встигла написати десь сорок віршів. Повний рукопис поезій залишився у київському гестапо, збереглися лише 38 поезій, що й друкуються у її посмертних збірках. Твори: збірка «Душа на сторожі», «Прапори Духа», «О. Теліга, збірник», «Полум’яні межі» та ін.

О. Теліга – член ОУН (1939), голова й організатор Спілки українських письменників у Києві, що перебував тоді під німецькою окупацією та ін.

Читачі отримали багато інформації про відносини Олени з Михайлом Телігою, Дмитром Донцовим, Уласом Самчуком, Олегом Ольжичем та ін. Про перебування головної героїні у Києві, який вже був окупований фашистами. Що врешті-решт призведе до трагічних подій… Вона загине в Бабиному Яру 1942 року – про це повість «Амазонка». Так скінчилось коротке, але повне подій життя Олени Іванівни Теліги.


Роман-есе «Київ-Соловки» - це вже інша історія… Про трагічну долю чотирьох поетів: Крушельницьких – батька й сина та Вороних – батька й сина…

 

Немає коментарів:

Дописати коментар