середу, 21 липня 2021 р.

«Не треба слів. Хай буде тільки діло».

                                                                                             «Не треба слів. Хай буде тільки діло.

Його роби — спокійний і суворий,

Душі не плутай у горіння тіла,

Сховай свій біль. Стримай раптовий порив»

Олена Теліга

Вона пройшла шлях від російського середовища та культури до українського націоналізму, зробила свій вибір і залишалася непохитною в переконаннях.

Ім'я Олени Теліги не так давно повернулося у нашу літературу та історію. За свої неповні 35 років вона не встигла видати жодної книжки. Лише після смерті поетеси вийшло три її збірки. Творча спадщина налічує біля 40 поезій, 15 публіцистичних статей, а також оповідання «Або — або».

Та, хоч і залишила вона по собі невеликий творчий спадок, життя її було коротке,  яскраве й сповнене великих справ, а тому й має бути вічним у нашій пам’яті.

З нагоди 115-річниці від дня народження мужньої патріотки, поетеси Олени Теліги у читальній залі центральної бібліотеки для членів літературно-музичного клубу за інтересами «У колі друзів», пройшов відео-лекторій «Не треба слів. Хай буде тільки діло».

На початку заходу бібліотекар Ісакова Євгенія Юріївна розповіла присутнім про життєвий і творчий шлях видатної поетеси, яка поклала своє життя на жертовник української волі, намагалася наблизити час творення нової національної еліти своєю полум’яною творчістю і відкритим до звитяги серцем. Про маловідомі факти з дослідження біографії Олени Теліги, члени клубу дізналися переглянувши відео-ролик «Відомі невідомі патріоти».

Доповнився захід оглядом літератури про Олену Телігу, який провела бібліограф Суша Наталія Леонідівна. Гостям цитувалися уривки із публікацій про поетесу Дмитра Донцова, Надії Миронець, Миколи Жулинського,  Святослава Гординського та інших; звучали поетичні рядки.

Захід пройшов в атмосфері піднесення та справжнього захоплення літературною спадщиною української поетеси.



Немає коментарів:

Дописати коментар