пʼятницю, 30 липня 2021 р.

Ювілею Дніпрян присвячується…

 

                                                                    Крокую по землі багато літ,

                                                                    Тобі, село сердечний шлю привіт:

                                                                    Закохана у тебе я давно,

                    Найкраще в світі  - це моє село!

                     В.Нижеголенко

 

Селище  Дніпряни в цьому році святкує свій 230 – річний ювілей!

Воно розташовано на мальовничому лівому березі Дніпра в Херсонській області біля міста Нова Каховка.

Період часу від поміщицького заселення села  наприкінці ХУІІІ ст. і до середини ХІХ ст. є найменш відомим для істориків і  до початку 2000 – х тисячних років практично не висвітлювався в літературі. Згідно проведених історично – краєзнавчих досліджень село Британи (Дніпряни)  було засновано у 1791 році, разом з містом Каховка,  на землях поміщика Д.М.Овсяно – Куліковського.

Чому село назвали Британи історики і по теперішній час мають декілька версій:

1. Назва була отримана від кріпаків, яким « брили голови, щоб не тікали…»

2. Колоністи, які поселилися на таврійських стапах і почали розводити виноградники були виходцями півострова Бретань (франц. Bretaqne), назва якого походить від кельтського племені бритти. Припускається, що в українській мові «е» було замінено на «и», і звідки і назва «Британ».

3. На честь острова Британ, який знаходиться напроти села.

У 1946 році відбулось перейменування Британів, вони стали Дніпряни. В архівах немає жодного документу про те хто і з якої причини ініціював перейменування.

230 років – це великий термін в історії. Сталося багато подій. Змінилося декілька поколінь. А бібліотека зберігає у свої фондах документальні та художні видання присвячені Дніпрянам.

Познайомтесь з книжковою виставкою до ювілею селища, що  оформлена у Дніпрянській селищній бібліотеці.

Перший розділ – «Історія живе у книгах» містить книги, які розповідають про історію: заселення території Таврії, які народності і в які часи проживали  на місті розташування села, які назви мало наше селище протягом декілька  століть  і чому саме. Для люби-телів сучасної історії цінну інформацію можна отримати про революційну боротьбу 1905 -1907 рр., Голокост, антифашистський  опір під час Другої  світової війни та інші події.

Найбільш цінним друкованим виданням є збірка історичних нарисів «Дніпряни (Британи)», укладена краєзнавцем – любителем А.Г.Неділько.

Книга написана на підставі наявних архівних документів, численних газетних публікацій, окремих матеріалів з книг періоду СРСР. Велику цінність мають усні свідчення селян Британів (Дніпрян), які також були включені до книги. В тій мірі, в якій це було можливим, і з урахуванням дуже обмеженої архів-ної бази документів про село, автор приклав максимум зусиль для включення найважливіших фактів і подій.

Другий розділ«Про Дніпряни пишуть» складається з краєзнавчих, історико-географічних та літературних розробок учнів та педагогів Дніпрянської загальноосвітньої школи, присвячених історичним місцям та відомим людям селища.

Чудові твори нашої землячки,  письменниці і поетеси,  Валентини Нижеголенко не залишать байдужими читачів різного віку. Вони яскраві, життєві, ліричні, трагічні. На всі смаки – обирайте самі.

У третьому розділі –  «Відомі люди нашого села, привертає увагу збірка творів «Химера» - найповніше в Україні видання творів Михайла Масютка, письменника, художника-графіка, літературознавця, публіциста, і правозахисника, багаторічного в’язня радянських тюрем і таборів. У творах М.Масютка – нелегка доля рідної землі, та людей за роки радянської окупації. Повість «Химера» та оповідання «Дзвонарка» чудом збереглися в архівах КДБ. І Ви, читачу,  маєте унікальну можливість прочитати їх/

Перегляньте відео підготоване Дніпрянською селищною бібліотекою: 



Немає коментарів:

Дописати коментар