вівторок, 10 вересня 2019 р.

"ЗАЧАРОВАНИЙ ДЕСНОЮ"


Віртуальна виставка

(присвячена до 125-річчя від дня народження О. П. Довженка,  підготовлена методико-бібліографічним відділом Новокаховської центральної бібліотеки).


Полум’яне  життя О. Довженка


  «...невмирання наше українське. Чи ж є воно життя, чи тільки кволе жалюгідне існування. Нас, кажуть,  більше за добру європейську державу. Ми є, і нас нема. Де ми?» - Олександр Довженко
                                                                                                                                                                                                               



Довженко Олександр Петрович – (1894-1956 р.р. ж.) – український письменник, публіцист, кінорежисер, художник-графік, фундатор національного кінематографу.
Народився Олександр Петрович на хуторі В'юнище Сосницького повіту Чернігівської губернії (нині в межах смт. Сосниця Чернігівської області) у багатодітній селянській родині.
Навчався в Сосницькому 4-класному училищі. У 1914 році закінчив Глухівський учительський інститут, де потайки від педагогів знайомився з українськими книжками.
Вчителював у Кутузівському вищому та 2-му Житомирському початковому училищах (1914-1917 рр.).
У 1917-1918 рр. Довженко навчався у комерційному інституті та Українській Академії Мистецтв у Києві, а в 1922-1923 рр. удосконалював свою майстерність у художньому училищі в Берліні у професора Е. Геккеля.
 Лауреат Сталінської премії (1941 рік, 1949 рік), Ленінської премії (1959 рік, посмертно).
Живучи більшу частину життя в Москві, Олександр Довженко сильно тужив за Україною. У 1950-х йому вдалося побувати в Україні, але тільки в Каховці. Багато хто говорить, що саме туга за своєю батьківщиною звела в могилу великого режисера.
До останніх днів жив в Москві, працював на «Мосфільмі».

25 листопада 1956р. помер у Москві. Поховали Олександра Довженка на Новодівочому кладовищі в Москві.
                            
            
Довженко, О. П. [Текст] : твори : в 5-ти т. / упоряд. Ю. І. Солнцевої, Т. П. Дерев’янко ; редкол.: М. П. Бажан [та ін.]. – К. : Дніпро, 1983-1985.

Т. 1 : Кіноповісті. Сценарії. Дикторські тексти / ред. Л. М. Новиченко ; вступ. ст. О. Гончара ; підгот. текстів та приміт. К. П. Волинського. – 1983. – 439 с. : портр.
Т. 2 : Кіноповісті. Кіносценарії. – 1984. – 398 с.
Т. 3 : Кіноповість. Драматичні твори. Оповідання. – 1984. – 360 с.
Т. 4 : Статті. Виступи. Лекції. – 1984. – 347 с.
Т. 5 : Записні книжки. Щоденник. Листи. – 1985. – 359 с.
 Книги розраховані на широке коло читачів.


Довженко О. [Текст]: [біографія, твори]  / О. Довженко // Живиця: Хрестоматія української літератури ХХ ст. – Кн. 2. - К: Твім інтер, 1998. – С. 5-35.

До хрестоматії увійшли біографія українського письменника XX ст. Олександра Довженка, уривки з кіноповісті «Зачарована Десна» та «Щоденникові записи» .
Книга розрахована на широке коло читачів.



Довженко, О. П. Зачарована Десна. Із щоденникових записів 1941-1954 рр. [Текст] / О. П. Довженко // Українське слово: Хрестоматія української літератури та літературної критики ХХ ст.; в 4-х кн. – Кн. 3. – К.: АКОНІТ, 2001. – С. 32 – 95.

В цій книзі розміщена біографія О. П. Довженка. Також ви маєте змогу познайомитися з шедевром його творчості – кіноповістю «Зачарована Десна».
Книга розрахована на широке коло читачів.




Дончик, В. Олександр Довженко [Текст] : [біографія] / В. Дончик // Історія української літератури ХХ ст. У 2-х кн. – Кн. 2. Друга половина ХХ ст. : підручник / за ред. В. Г. Дончика. – К. : Либідь, 1998. – С. 218-227.

Цей підручник містить біографічні дані Олександра  Довженка, які допоможуть познайомитися зі світоглядом митця та пізнати як позначилися на його долі часи тоталітарного режиму.
Книга розрахована на широке коло читачів.





Марьямов, А. Александр Петрович Довженко [Текст] / А. Марьямов. – М. : Молодая гвардия, 1968. – 384 с.: илл. (Жизнь замечательных людей, в. 444).

Книга рассказывает об украинском кинорежиссере, писателе и сценаристе А.П. Довженко. Довженко внёс большой вклад в развитие советского и мирового киноискусства. Имя Довженко присвоено Киевской киностудии художественных фильмов.
Издание рассчитано на ценителей творчества А. Довженка.




Олександр Довженко [Текст] : Основні віхи життя і творчості. «Україна в огні», «Зачарована Десна», «Щоденник» / О. Довженко // Н.І. Бернадська. Українська література ХХ ст.: довідник. – К.: Знання-Прес, 2007. - С. 149-158.

   В цьому довіднику розглядаються основні етапи життєвого і творчого шляху Олександра Петровича Довженка, який  належить до числа найбільш відомих українців, чия творча активність досягла вершин у ХХ ст.
   Книга розрахована на широке коло читачів.




Семенчук, І. Р. Життєпис Олександра Довженка [Текст] / І. Р. Семенчук; худож. О. В. Набока. – К.: Молодь, 1991. – 224 с.: іл.

   Ця книжка не роман і не монографія, а життєпис: роздуми про дитинство, юність Олександра Довженка, фронтову його біографію і нелегкі, часом драматичні післявоєнні літа.
  Автор використав невідомі до кінця вісімдесятих років щоденникові записи О. П. Довженка, нові дослідницькі матеріали.
   Видання розраховане на всіх тих, хто шанує українську літературу.



Поет слова і кадру

     За своє творче життя О. Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п’єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел, ряд публіцистичних статей і теоретичних праць, присвячених питанням кіномистецтва. Його кінопоеми «Звенигора» (1928) та «Арсенал» (1929), кіноповість «Земля» (1930) були визнані світовою кінокритикою шедеврами світового кінематографа, а Довженко – першим поетом кіно. Низку кіноповістей О. Довженка було екранізовано після його смерті: «Повість полум’яних літ», «Поема про море», «Зачарована Десна».


 
Довженко, Олександр Петрович. Вибрані твори [Текст] / О. П. Довженко; упоряд. та передм. І. Л. Михайлин. – Харків: Ранок, 2009. – 320 с. – (Українські класики. У 12 т. ; Т. 4).

   У книзі представлені кращі здобутки митця – кіноповісті «Зачарована Десна», «Україна в огні», а також «Щоденник». «Зачарована Десна» стала своєрідним естетичним та етичним Довженковим заповітом. Це повість про самого письменника, його дитинство, його рідних. «Україна в огні» – оповідь про часи Другої світової війни. 
   Книга розрахована на широке коло читачів.


Довженко, Олександр Петрович. Зачарована Десна: кіноповість [Текст]: Україна в огні. Щоденник (1941-1956)  / О. П. Довженко; передм. М. Г. Жулинського.  – К.: Веселка, 1995. – 576 с.

 Кіноповісті, щоденникові записи  (1941-1956 рр.) видатного кінорежисера і письменника – це не лише чудові пам’ятки художньої і мемуарної літератури, а й справжній документ епохи, в якому зафіксовані цікаві події, ставлення автора до тих чи інших явищ, людей, особиста трагедія нашого національного генія, позбавленого права жити і творити на рідній землі.
   Книга розрахована на широке коло читачів.


Довженко, Олександр Петрович. Зачарована Десна: кіноповість [Текст]: Оповідання. Щоденник (1941-1956)  / О. П. Довженко. – К.: Дніпро, 2001. – 512 с.

   Перебуваючи на фронтах Другої світової війни, о. Довженко написав низку оповідань-новел. Перлиною його письменницького обдаровання стала «Зачарована Десна» у створеному ним жанрі «кіноповісті».
Зачарована Десна (1956) — автобіографічна повість, спогади Олександра Довженка про дитинство в рідному селі на Чернігівщині.
   Книга розрахована на широке коло читачів.



Довженко, А. П. Земля [Текст]: книга-фильм / А.П. Довженко; сост. Ю. Солнцева, Г. Марьямов. – М., 1966. – 187 с.

   В книге-фильме публикуется литературный  сценарий А. П. Довженко «Земля», написанный автором по фильму в 1952 году. Он является самостоятельным литературным произведением, далеко выходящим за рамки фильма и позволяющий судить о Довженко не только как о выдающемся кинорежиссере, но и крупном писателе.
   Книга рассчитана на ценителей творчества А. Довженко.



Довженко, Олександр Петрович. Україна в огні [Текст] : кіноповість / О. П. Довженко; передм. О. Підсухи. – К.: Україна, 2004. – 144 с. : іл.

   Кіноповість Олександра Довженка, присвячена початку Другої світової війни на території України, долі сільської родини та простих селян. Довженко, як ніхто інший, сміливо й реалістично передав гіркоту поразок і відступу та героїзм українського народу в боротьбі з фашизмом, розвінчував сталінську концепцію класової боротьби, критикував методи виховання нашої молоді, незнання нею рідної історії й відсутність національної гордості. Це становить головну тему повісті.
   Книга розрахована на широке коло читачів.



Довженко, Олександр Петрович. Щоденникові записи [Текст] / О. П. Довженко; післямова О. В. Красовицького; худож.-оформлювач О. М. Іванова. – Харків: Фоліо, 2015. – 717 с. : іл.

 Ця книга – найбільш повна публікація щоденникових записів Олександра Довженка (1894-1956) за період з 1939-го по 1956 р., де він фіксує основні події зі свого особистого і творчого життя, починаючи з виходу на екрани фільму «Щорс» (1939 р.) і до завершенння роботи над сценарієм «Поема про море» (1956 р.). Докладно описані історичні події, свідком яких був О. П. Довженко.
   Книга розрахована на широке коло читачів.


Син своєї доби

«Довженко — син своєї доби, цим найперше пояснюється і його остаточний вибір і багато що з його творчого життя. Не тільки лаври чекали його. Знав і драми, і глухоту нерозуміння, було, що шедеври його новаторських творінь по-блазенськи висміювались у фейлетонах — Довженко й це витримав, переніс із мужністю й гідністю людини, переконаної в своїй правоті», – писав О. Гончар.                 
У літературознавстві творчість О.Довженка досліджувалась досить активно. Серед праць, присвячених письменникові і кіномитцеві, відомі дослідження С. Плачинди, С. Коби, Ю. Кочерган та інших, звертають увагу на мовну близькість автора із Т. Шевченком, чия творчість глибоко проросла в українські фольклорні джерела. Зокрема, це простежується в поєднанні реалістичної основи і романтичного струменю.


  

Гончар, О. Довженків світ [Текст] / О. Гончар. Письменницькі роздуми: літературно-критичні статті. – К.: Дніпро, 1980. – С.131-144.

     Коли думаєш про Довженка, про коріння його дивовижної творчості, щоразу чомусь уявляється така-от картина. Ще він хлопчик, уперше їде з батьками до міста. Виїхали вночі, і вже ось їм світає в дорозі; зелені луги Придесення купаються в росах, швидко розвидняється, і раптом, дух захопивши хлоп’яті, постає перед ним по небосхилу чудо якесь, ранковий міраж, що, однак, не розвіюється, височіє в реальності: то відкривсь на горі старовинний Чернігів, білі грона його соборів на екрані світанкового неба.
     Книга розрахована на широке коло читачів.


Довженко, О. П. [Текст] / С. Езейнштейн, П. Тичина, О. Гончар та ін. // Творчий світ письменника: зб. літ.-критичних матеріалів. – К. : Радянська школа, 1982. – 271 с.

    Збірник містить літературно-критичні матеріали про життя і творчість українського письменника О. П. Довженка.
     Розрахований на вчителів-словесників та студентів-філологів.





Довженко, О. П. [Текст] // Українські радянські письменники: зб. літературно-критичних матеріалів. – К. : Радянська школа, 1984. – С. 154-174.

  Збірник містить літературно-критичні матеріали, покликаних допомогти вчителям, студентам гуманітарних факультетів педагогічних вузів глибше розібратися в творчій індивідуальності О. П. Довженка.





Коба, С. Л. Олександр Довженко  [Текст]: Життя і творчість / С. Л. Коба. – К.: Дніпро, 1979. – 195 с.

  У творчості О. П. Довженка яскраво відбились основні етапи становлення й утвердження Радянської влади: громадянська війна й роки перших п’ятирічок, Друга світова війна та епоха будівництва комуністичного суспільства.
  У полі зору автора нарису – кіносценарії «Щорс», «Поема про море», новели воєнних років, повість «Зачарована Десна», публіцистика – усе краще з доробку митця.
   Нарис адресується широкому колу читачів.

 


Кочерган, Ю. Ф. Олександр Довженко. Проблеми майстерності [Текст] : [монографія] / Юлія Федорівна Кочерган.  – Львів: Вища школа, 1983. – 117 с.

   У монографії показана висока партійність письменницької позиції в художній творчості О. Довженка. Розглядаються проблеми характеру, специфіки образу, стилістичної ролі ліричних відступів у компонуванні жанру кіноповісті і формування довженківської образності.
Розрахована на викладачів та студентів вищих навчальних закладів.


Кошелівець, Іван; Сверстюк, Євген. Олександр Довженко вчора і сьогодні. Образ дисидента [Текст]: зб. матеріалів / І. Кошелівець; Є. Сверстюк. – Луцьк: Терен, 2007. – 240 с.

  Автори монографії «Олександр Довженко» Іван Кошелівець та лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, письменник і вільнодумець Євген Сверстюк, у книзі публікують свої дослідження життєвого та творчого шляхів О. Довженка. 
 Книга містить фрагменти щоденникових записів Олександра Довженка, та деякі документи, що допоможуть читачам збагнути феномен долі і творчості видатного українського письменника й кінорежисера.
Розрахована монографія на науковців та студіюючу молодь.


Немає коментарів:

Дописати коментар