четвер, 12 вересня 2019 р.

«Я родився і жив для добра і любові».

Італійські кінематографісти називали його «Гомером світового кіно», його стрічка – у п’ятірці найкращих за версією ЮНЕСКО. Фелліні, відомий кінорежисер зі світовим ім’ям, вважав цю талановиту людину своїм вчителем. Високо цінував творчість українського режисера і Чарлі Чаплін. В одній зі своїх промов  він сказав, що «Слов’янство поки що дало світові кінематографії одного творця – мислителя та поета, Олександра Довженка».
До 125 річчя з дня народження письменника, художника, кінорежисера, класика світового кінематографу Олександра Петровича Довженка бібліотеки ЦБС підготували низку заходів.
Центральна міська бібліотека для першокурсників НКПЕТЛ групи 114 провела літературний портрет «Я родився і жив для добра і любові». 


Із розповіді бібліотекаря юнаки почули цікаві факти з життя ювіляра,  що містяться у літературі представленій на виставці-персоналії «Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм». Цікавим для молоді був перегляд фільму «На Україну повернусь…Олександр Довженко в авторській програмі Оксани Марченко «Імена». 


А ще майбутні газозварювальники дізналися про улюблені місця О.Довженка у Новій Каховці, познайомилися з виданнями краєзнавчого відділу бібліотеки, присвяченими будівництву Каховської ГЕС та перебуванню митця на спорудженні штучного Каховського моря, 



переглянули невеликий фрагмент з фільму «Поема про море», в якому режисер прагнув відтворити трагедію українського народу на фоні грандіозних розбудов держави. Фільм «Поема про море» ,за сценарієм Олександра Петровича, про наше рідне місто Нова Каховка та Каховське водосховище. Без великого митця не було б і наших «кам’яних вишиванок», про які знають в Україні і далеко за її межами. 

Міська бібліотека №2 підготувала для своїх користувачів два заходи присвячені митцю.
До бібліотеки на літературний портрет «Геній, що жив серед нас» завітали студенти НКПТЕЛ гр. №109.



На зустрічі з учнями 7 класу у ЗОШ№10 працівники міської бібліотеки №2 запропонували найцікавіші факти з насиченого подіями життя письменника і режисера, його цитати та відео-роботи.


Присутні на заходах дізналися, що Олександр Петрович був геніальною людиною, вмів робити все найважливіше: і кіно відзняти, і написати, і сказати.
Його картини «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), «Земля» (1930) та інші стали безсмертними шедеврами. Але є один фільм, який пов’язує цю талановиту людину з нашим містом – «Поема про море». Саме грандіозні перетворення, народження нового міста і люди, які приїхали будувати ГЕС, надихнули Довженка до написання цього кіносценарію. Він не був стороннім спостерігачем, не просто вивчав життя будівельників. Він сам жив з ними і серед них, активно втручався в різні питання їх буття, бував на робітничих, партійних і комсомольських зборах, в гуртожитках, на будівельних майданчиках. Цілими днями пропадав на будові, зустрічався, розмовляв з людьми, пройшов і проїхав багато кілометрів.


Олександр Петрович  був людиною креативною, мав вогонь творчості, тому вніс чимало пропозицій щодо історико-художнього оформлення Каховського водосховища та будівель нашого міста. Отже, своєю унікальністю і чарівністю Нова Каховка значною мірою завдячує цьому талановитому митцю.
 «Якщо спитають, звідки ви? - Я відповім: з Нової Каховки. Я полюбив усе,що навколо мене… Майже щодня я почував у собі наплив такої радості, якої я ні разу ніде не відчував за довгі роки…  Я все гадаю, чому мені тут так добре? Тому , що тут Батьківщина мого серця, вітчизна найдорожчих моїх почуттів. Тому що живу серед народу!»
У місті вшановують пам'ять О.П.Довженка і велика подяка йому за його творчість та неоціненний внесок в будівництво та розвиток нашого міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар