пʼятницю, 27 вересня 2019 р.

Про що розповідають назви?


У міській бібліотеці для дітей був день ювілеїв. Саме «ювілеїв», а не ювілея. Гостями читальної зали для читачів 5-9 класів стали учні 6-В класу гімназії. Та святкували не дитячі ювілеї, а ювілеї населених пунктів Херсонщини. У цьому році їх багато. От і була нагода розповісти дітям про історію виникнення і населених пунктів, і історію їх назв у віртуальній екскурсії «Про що розповідають назви?»


935 років святкують у цьому році Олешки. Найстаріше, давньоруське Олешшя має велику історію, «обіймає» в собі і пам'ять про Олешківську Січ, і має у собі єдину в Європі пустелю – Олешківські піски. Не поступається Олешкам і «молодший» не на одне  століття  235-річний  Берислав. Тут і Вітовтова вежа нагадує нам про історію, і руїни давнього Кизи-Кермена, і Кам’янська Січ, де стоїть козацький хрест над похованням Костя Гордієнка… У 235-річному Генічеську до цього часу бринить татарське «Єніче…»; у 225-річному Каланчаку «заховалося» турецьке «кале», яким називалася колись фортеця, що була на місті Каланчака. 225-річна Олександрівка знаменита тим, що там стоїть побудована ще у 1928 році гідроелектростанція, а у назві 225-річної Чаплинки назавжди увічнили Чапельський степ та чапель, яких була там сила-силенна.


Високопілля святкує цьогоріч 150-річчя. Згадуватимуть тут давню назву Кронау, яку дали поселенню німці, що побудували тут першу залізницю. І 125-ть у цьому році курортному Скадовську, де сучасний морський порт замінив колись невелику пристань, яку побудували за рішенням Сергія Скадовського, де нині безліч дитячих пансіонатів, де знаменитий Скадовський дельфінарій, де Джарилгацька затока…
Така вона – наша історія. Записана у книжках: А.Коваля «Знайомі незнайомці», Миколи Янко «Гомін землі Загадки топоніміки», З.Орлової «Из истории заселения Херсонщины», О.Паталаха «Відлуння Великого степу» та у прекрасному путівникові «Путешествие по Херсонщине».
Усім, хто бере та ще братиме участь в інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини» дуже доречно знати історію рідного краю, вивчати її, щоб пишатися своїм корінням.  

Немає коментарів:

Дописати коментар