середу, 8 травня 2019 р.

Дорогами пам'яті

У перші дні травня ми відзначаємо свято, за яке наш народ заплатив найвищу ціну – День Перемоги над фашизмом.


Година мужності «Пам’ятаємо. Славимо. Вшановуємо» відбулася в юнацькій бібліотеці. На патріотичний захід бібліотекарі запросили студентів 2-го курсу НВПУ з метою виховувати у студентів повагу до героїчних подвигів співвітчизників, вшанувати пам'ять тих, хто загинув у роки Великої Вітчизняної війни, показати всю жорстокість, з якою нацистська Німеччина нищила наш народ, формувати патріотичні почуття гордості за старше покоління.


В читальній залі бібліотекарі організували книжкову виставку, наповнили її історичними  книгами, альманахами, фотоальбомами, які розкривають глибокий зміст та відображають військових  події, провели  бібліографічний огляд, доповнюючи хронологією найбільших  битв з нацистами. Також торкнулися теми сучасних боїв на Сході України, запропонували молоді познайомитися з "Фронтовим альбомом", з альбомом "Хронологія мужності 2014-2016", присвяченому загиблим бійцям Херсонщини.


Віктор Іванович Васильєв, директор музею Історії міста, запрошений на захід, розповів молоді про військові баталії, що точилися  саме в нашому краї,  форсування Дніпра, тяжку працю в тилу, людські  непоправні втрати, Він приніс і продемонстрував молоді предмети воєнних років, які використовували солдати в боях і, які стали музейними цінностями.  Юнацтво виявило бажання разом сфотографуватися.




Молоді люди уважно слухали, пробуджуючи в собі бажання вивчати історію своєї держави, берегти її традиції, уболівати за майбутнє країни.


07 - 08 травня до міської бібліотеки для дітей завітали учні: 2-Б, 1-А, 4-А, 4-Б, 4-В гімназії на годину пам’яті: «Останні свідки». Війна очима дітей в художній літературі». Важко розповідати   дітям про страшні і трагічні події.  Як донести до маленького читача героїчні  сторінки нашої історії?  Це можна зробити через вірші та оповідання, які є у фондах кожної бібліотеки.



Бібліотекарі молодшого відділу підготували рекомендаційний огляд літератури «Дітям про війну». Були зачитані уривки зі збірки «Медаль за бій, медаль за труд» і «А лет тебе сколько, солдатик?». 





Діти довідались про військові будні та звитяги своїх ровесників, юних героїв війни: Аркадія Каманіна, Борю Кулешова, Сергія Альошєва - шестирічного захисника Вітчизни та херсонців - Володю Тертичного і Євгенію Слуцьку. 


А найменші відвідувачі бібліотеки прослухали  вірші зі збірки О. Благініної «Чому ти шинель бережеш?» і переглянули електронну презентацію присвячену подіям Другої світової війни.


Міська бібліотека №3 щорічно проводить заходи для своїх читачів, присвяченні  Дню Перемоги.
Ось і вчора, 07 травня, відбувся вечір-спомин «Через війну вели дороги».
У березні цього року виповнилося 75 років від дня визволення Херсонщини від німецько-фашистських загарбників. Тому бібліотекарі сконцентрували увагу присутніх саме на цій події, розповівши детальніше, що відбувались на Херсонській землі під час війни.

Ведучі: Нагаєць І.О. та Кравченко Н.П. розповіли про ті буремні роки та про подвиги наших земляків. 




Лупашко Т.В., директор музею А.П. Бахути розповіла про Дніпрянське підпілля, супроводжуючи розповідь показом слайдів.



Діти: Ниркова Ліза, Гуревські  Марія та Вікторія, Хілобок Валерія читали про війну вірші херсонських поетів: В. Куликівського, Є. Метляєва, А. Бахути, В.Смолій.  
Спогадами про своє воєнне дитинство поділилася Сиченко Н. С.
Учасниці дніпрянського ансамблю «Берегиня» - Чорногорець В.П. та Сафонова Н.М. виконали пісні: «Осипає цвіт калина», «Ми на своїй землі»,  аріозо матері із кантати «Всем нужен мир», «Смуглянка».


Після урочистої частини господині вечора запросили присутніх до святкового столу.




08 травня в Тополівській бібліотеці відбувся патріотичний урок пам'яті "Стала пам'ять людська обелісками". Бібліотекар познайомила присутніх з історичною літературою та художніми творами про війну, розміщеними на тематичній полиці "Тихі зорі нічної пам'яті". Школярі та вихованці дитячого садка розповіли вірші.





Немає коментарів:

Дописати коментар