вівторок, 21 травня 2019 р.

Бібліотечні пригоди до Дня Європи:

До Дня Європи, який в Україні  відзначається  щорічно у третю суботу травня, в бібліотеках ЦБС пройшли заходи. 

У юнацькій бібліотеці відбувся Інтернет-круїз: «Парад країн Європи». На цей захід бібліотекарі запросили студентів з метою популяризація серед молоді інформації щодо Європейського Союзу та інтеграції України в Європу.


Читальна зала зустріла гостей книжковою виставкою «Європейський вибір України». Виставка вмістила сучасні брошури: «Україна: час вибору»,«Асоціація ЄС - Україна: що це дасть вам», «ЄС - Україна: партнерство заради майбутнього». Також бліц-листи європейського досвіду на теми: «Чисте повітря – здорова нація», »Виробництво органічних сільськогосподарських продуктів», »Створення якісних робочих місць», »З системою супутникової навігації ви не загубитеся ніколи», «Інформаційні та комунікаційні технології», «Права пасажирів на залізниці», »Відповідальне рибальство в Чорному морі» тощо (частину цієї друкованої продукції бібліотеці надали в  методичному відділі Херсонської юнацької бібліотеки ім. Бориса Лавреньова, завдячуємо колегам за люб'язність).


Бібліотекарі розповіли молоді про Європу – дивовижний континент з багатою історією. Століттями Європа була роз’єднана через постійні війни та протиріччя. Але вже більше 50 років, як 27 країн Європи об’єдналися на основі спільних людських і демократичних цінностей в Європейський Союз, співпрацюють одна з одною, живуть у єдності та дружбі для того, щоб зробити світ кращим – досягати стабільності, миру та процвітання.


Юнацтво також дізналося про Центри європейської інформації, які дає можливість учням шкіл вільно і безкоштовно користуватись Інтернетом. Здобути знання про Європу та практичні вміння, необхідні для людини інформаційного світу – мобільність, здатність до комунікації, адаптації до навчання і життя в європейських країнах. Основні завдання Центрів європейської інформації: підвищення обізнаності дітей та молоді з питань європейської інтеграції України та інформування про Європу і європейські країни, про обмін інформацією та налагодження дружніх стосунків між однолітками країн Європейського Союзу.
Завдяки Інтернет-ресурсам у бібліотеці звучав гімн Європи  –  «Ода радості» з Дев’ятої симфонії Бетховена на слова Фрідріха Шиллера. Бібліотекарі прокоментували слова в перекладі Василя Білоцерківського :

Вже Європа об’єдналась і у єдності живе,
В розмаїті згуртувалась і до миру світ зове.
Хай завжди в Європі будуть
Віра й справедливість лиш.
Хай свобода всьому люду
Сяє тут найяскравіш.
Громадяни, розквітає хай Європа повсякчас!
В небі райдуга єднає
Золотом зірок всіх нас.

Читайлики міської бібліотеки для дітей здійснили захоплюючу подорож  європейським квітковим царством.


Подорож видалася віртуальною і  з присмаком пригод і читання


Бельгійці, на жаль, собі національну квітку не вигадали, але ж саме у них водиться той самий Птах щастя;) Тож  оминути негласну столицю Європи – Бельгію мандрівники не могли і подорож розпочали саме звідти.


У кожній країні дітей чекали цікавинки і завдання від «місцевих» книжкових героїв - розгадавши яке, діти знаходили між сторінок книжки квітку-символ певної країни.


Дізнавшись про безліч цікавих подій, пов’язаних з історією квітів в історії людей, діти трішки «погадали» на ромашці, знайшли щасливу квітку в суцвітті бузку та склали власний квітковий гороскоп. Тож запевняємо: Все буде добре!!!


Неймовірно, але є люди які бояться квітів, цей вид фобії називається — Антофобія. Серед присутніх дітей таких,  на щастя, не було, тому далі була неймовірна квіткова вікторина. 


Кожен учасник якої на щастя і на згадку отримав квіточку-символ.

Бібліотекар Дніпрянської селищної бібліотеки провела для учнів 9 класу Дніпрянської загальноосвтньої школи ток-шоу «Країнами Європи. Євросоюз».


На початку заходу, під час спілкування, з’ясувалося, що школярі добре володіють інформацією про те, що до складу ЄС входять тільки країни Європи, але наша країна, Україна, не належить до їх числа.
Були розглянуті основні питання: дата утворення ЄС, гімн, прапор, головні інституції ЄС, кількість держав у складі ЄС, договір, який закріпив назву Європейського Союзу та інші.



Учні переглянули відео «День в історії. Утворення ЄС», «Евросоюз. Сравниваем страны Евросоюза». та були ознайомлені з виданнями представленими на тематичній полиці «Вікно в Європу».


Наприкінці ток-шоу учні відповідали на питання вікторини «Що я знаю про Європейський Союз?».
Школярам захід сподобався, Для себе вони дізналися багато цікавого про країни Європейського Союзу.
    

Немає коментарів:

Дописати коментар