пʼятницю, 19 жовтня 2018 р.

"Маленька Африка" на Херсонщині

В  юнацькій бібліотеці відбувся відеолекторій, присвячений 120-річчю Асканії-Нової - найбільшого заповідного степу Європи, одного з семи чудес України і справжньої нашої гордості. 
На цей захід бібліотекарі запросили члена спілки краєзнавців Херсонщини Анатолія Георгійовича Неділько. В читальну залу завітали учні 9-тих класів гімназії з класними керівниками Оксаною Володимирівною Вертевець і Людмилою Іванівною Матросовою. 


Бібліотекар розповіла історію створення заповідника. Допитлива молодь з відео лекції узнала, що одна екскурсія сюди може замінити навколосвітню подорож, що посеред українського степу можна зустріти африканських зебр, американських бізонів, шотландських поні, оленів та лам. Усі вони не в клітках, а у вільному випасі насолоджуються безмежними просторами. 


Краєзнавець Анатолій Георгійович розповів що саме Асканія-Нова була заснована юнаком як природоохоронна територія у 1898 році, а в давні часи ця місцевість називалася Чаплин. Заповідник має загальну площу 33 307 га. До його складу входять заповідний степ, ніколи не ораний, дендрологічний і зоологічний парки. 
Започаткував екскурсії ще на початку ХХ століття сам Фрідріх Фальц-Фейн, тоді сюди щороку приїздило до 4 тисяч відвідувачів, зараз таких екскурсій в десятки разів більше. З усієї Європи їдуть люди побачити одне із природних чудес України – Асканію Нову.


Гість юнацької бібліотеки закликав молодь цінувати свою малу Батьківщину, досліджувати своє родове коріння та місцевість в якій зростаєте і формуєтесь, як особистості. Відеолекторій показав учням справжню оазу посеред дикого степу, де живуть тварини і птахи з усього світу, а рідкісна екосистема заповідника успішно функціонує завдяки зусиллям небайдужих ентузіастів, що люблять свою справу.

Бібліотекарі міської бібліотеки для дітей розповіли своїм гостям – учням I(5)-А класу, що у 80-х роках ХІХ століття всю Європу облетять чутки про дивовижний зоопарк, де у напівволі диких степів Таврійської губернії живуть різноманітні екзотичні тварини.  Це - унікальний музей під відкритим небом, рукотворне диво  - біосферний заповідник Асканія-Нова. Другого такого місця не існує на планеті. Він є одним із найстаріших у Європі та внесений до списку еталонних територій планети рішенням Бюро ЮНЕСКО.   
У 2018 році виповнюється 155 років від дня народження засновника заповідника – Фрідріха Фальц-Фейна.


Про цю унікальну людину та про те рукотворне диво, яке він залишив нащадкам, розповіли бібліотекарі міської бібліотеки для дітей, запросивши їх у віртуальну екскурсію «Мальовничі куточки Херсонщини: Асканія-Нова».
Територія «Асканії-Нової» – одна з останніх на цілий світ, що дає прихисток видам, які майже вимерли.
 А після подорожі Жаданова Н.В. ще й запропонувала відповісти на запитання «Заповідної бувальщини», з якими діти чудово впоралися.
Сподіваємось, що під час майбутньої, справжньої подорожі до нашого «раю на Землі», учні згадають про те, що буйвол – найжорстокіша тварина зоопарку, і не стануть близько наближатися до нього.


Пам’ятатимуть, що антилопа Гарна має напрочуд чутливе серце і може померти від емоційного шоку. До речі, в Асканії-Нова змогли приручити цих тварин і навіть добути від них молоко!
Ось така вона – Асканія-Нова. Туристичний сезон тут відкритий з квітня місяця до початку листопада. У світі наш заповідник називають «маленька Африка». Тож, беріть з собою фотоапарати, заряджайте телефони – і гайда на асканійське сафарі! За позитивними враженнями та чудовими знімками. 

Немає коментарів:

Дописати коментар