четвер, 11 жовтня 2018 р.

Козацькому роду нема переводу!

Яка ж то велика наша Україна! Обкипіла ця земля 
кров’ю козацькою, що й місця такого немає, де вона 
не пролилася б! Лізе та й лізе сюди всяка нечисть… 
Шаблю не встигаєш гострити! 
Щоб залишалася Вкраїна ця нашою, 
весь час треба воювати… 
Кононович Л.


14 жовтня українці відзначають чотири великі свята: День Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, День створення УПА. І водночас в цей же день відзначається День українського козацтва. У незалежній Україні це свято офіційно існує з 1999 року (наказ Президента України від 07 серпня 1999 р.), але неофіційно святкується вже декілька століть. 






11 жовтня бібліотекар Центральної міської бібліотеки Сембратович С.Л. завітала до одинадцятикласників ЗОШ №4 на історичний караван «Великий характерник козацької України». Щоб молоде покоління ідентифікувало себе українцями, воно повинно знати свою історію, мову, традиції та пам’ятати героїв українського народу.



Упродовж заходу почули багато цікавих історій та легенд про Сірка. Так 26 лютого 2002 року було введено в обіг срібну пам’ятну монету номіналом 10 грн., присвячену славетному кошовому. У кіно: «Чорна Долина» - український художній фільм 1990 року режисера Бориса Шиленка, за романом Ю. Мушкетика «Яса» та ін. У літературі: С. Черкасенко трагедія «Про що тирса шелестіла...», В. Малик «Таємний посол», Ю. Мушкетик «Яса», М. Морозенко «Іван Сірко великий характерник» та «Іван Сірко славетний кошовий», А. Кащенко оповідання «Сіркова слава» та «Сіркова могила» та ін. Познайомили з книгою Н. Тисовської «Секрети старої стрільниці», яка формує світогляд молоді. Переглянули відео «Козацька звитяга. Випуск №17. Історія. Іван Сірко» та слайд-презентацію. 


Працівники юнацької бібліотеки підготували історичну презентацію «Козацькому роду нема переводу» та запросили учнів Новокаховського ПТУ №14 в читальний  зал на засідання літературно-музичного клубу «Натхнення». Зустріч відбулася з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій українського народу.


Дівчата,  разом з педагогами: Зоєю Федорівною Денисенко і Ольгою Володимирівною Пузиревич, ознайомилися з історичною добою українського козацтва, героїчними подвигами козаків, гетьманів, переглянули відеоісторії про українських жінок-козачок за допомогою Інтернет. Бібліотекар,  збагачуючи знання майбутніх нянь-вихователів про життя, обряди козацтва, їх дружин, розповіла про традиції та звичаї  українського козацтва, викликаючи  глибоку повагу до козаків; торкнулася теми сучасних воїнів АТО, які віддають своє життя в ім’я майбутнього,


Саме на історичній презентації в бібліотеці Марія Жаркова  - юна скрипалька  музичної школи віртуозно виконала музичний твір «На весіллі у селі». 


Тепла бесіда за чашкою чаю викликала бажання відвертого спілкування, про свої враження і вболівання, про історичних і сучасних козаків, які вірять, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважають своєю заступницею і покровителькою. Тож, нам жінкам, не варто забувати, що ми з козацького роду, і маємо шанувати чоловіків так, як робили це жінки за козацької доби.

Про козацтво, його звичаї розповідали бібліотекарі міської бібліотеки для дітей напередодні свята своїм маленьким читачам. На годині державності «Історія запорозьких козаків» побували учні: 3Б;4-Б; 4-В; 3-В; 3-А класів. А допомагала у проведенні заходу бібліотечний волонтер 6 А класу - гімназії Ангеліна Басова. Вона прочитала  дітям казку Олеся Ільченко «Про козака та смерть» і показала комікси від видавництва « Грані-Т» на козацьку тематику.







Відео-година "З історії козацтва" відбулася в Таврійській міській бібліотеці. На неї завітали учні 5А класу ЗОШ№5, щоб познайомилися з витоками святкування Дня українського козацтва та Дня захисника України, з книгами про славне минуле козацтва. Потім діти відповіли на запитання вікторини "Шлях козацької слави" та подивилися пізнавальні відео "Дітям про козаків" і "Хортиця, козацька зброя, бойове мистецтво запорізьких козаків", в якому сучасні козаки продемонстрували віртуозне володіння зброєю - шаблями, пістолями, гарматами на острові Хортиця. Наостанок відбулося знайомство з літературою з виставки "Козацькому роду нема переводу"




На патріотичний урок «Пам’ятаймо, чиї ми сини!» до Дніпрянської селищної бібліотеки завітали учні 8-А класу.



Він розпочався віршем українського поета В. Крищенко «Ми – українці». Переглядаючи презентацію «Пам’ятаймо, чиї ми сини!», підлітки дізналися багато пізнавального, а саме: причини виникнення українського козацтва, про появу перших січей, козацьку раду, відомих кошових отаманів та гетьманів. Поступово від утворення козацтва бесіда перейшла до сьогодення. 


Діти переглянули відеоролик «Я живу в ці часи…» та патріотичний ролик «Українські козаки», який відобразив зв'язок поколінь батьків і синів. Учні переглянули на відео, як складають присягу Батьківщині молоді солдати та офіцери. Подальша розмова перейшла до теми захисту кордонів і населення рідної країни (переглядали відео про події у зоні АТО). У ході уроку бібліотекар ознайомила старшокласників з літературою тематичних поличок «Козацтво і його походження» та «Наші захисники».


Під час заходу учні отримали багато цікавої та пізнавальної інформації. Наприкінці уроку старшокласники ділилися своїм ставленням до наданої інформації: розмова йшла про патріотизм, національну гідність, любов до рідного краю, почуття вдячності воїнам АТО за захист Вітчизни та єдину, цілісну українську державу і захист її кордонів.
 
В Тополівській сільській бібліотеці до Дня українського козацтва пройшла вікторина "Козацькому роду - нема переводу". Діти пригадали, що вони чули і знають про козаків, хто вони є. Із розповіді бібліотекаря  дізналися багато нового для себе. Подивились книжки, в яких згадувалось про козаків, та переглянули ілюстрації, та так, що й самім захотілось перевтілитись у козака.. 




Гра-подорож «Козацькими стежками» відбулась у Райській сільській бібліотеці.
В ній взяли участь вихованці старшої групи дитячого садка «Калинка».


Спочатку бібліотекар звернула увагу дітей на те, що 14 жовтня вся Україна водночас відзначає три свята: День Українського козацтва, День захисника України та свято Покрови Пресвятої Богородиці.


Малюки послухали невеличку казку-легенду про Покрову Пресвятої Богородиці, а потім про прийом у козаче товариство. Вони дізналися, які випробування проходили хлопці, щоб стати козаками, як називалося місце де жили козаки і яка їжа була найулюбленішою.


Після цього діти на деякий час у своїй уяві стали козаками. Для них були проведені ігри та конкурси, в яких вони із задоволенням брали участь.




По закінченні заходу усі дітки отримали солодощі.






Немає коментарів:

Дописати коментар