пʼятницю, 26 жовтня 2018 р.

АРХІТЕКТУРНІ РОДЗИНКИ НОВОЇ КАХОВКИ

Нова Каховка, наймолодше місто в Україні, яке називають містом-садом - є ще й архітектурною родзинкою України.


Наше місто виглядає, як чудова квітка на архітектурному тлі України. Серед художників, які до цього причетні, - ім'я Григорія Довженка...


Григорій Овксентійович Довженко - це художник, який був запрошений сюди на будівництво ГЕС разом з бригадою художників-архітекторів, щоб вдихнути душу в наше місто. Він став так би мовити, творцем архітектурного обличчя м. Нова Каховка. Орнаментальними панно Григорія Довженко, на яких гармонійно переплетені рослинні і тваринні мотиви, геометричні фігури, символи праці, професій і творчості,  прикрашені  будівлі дитячих садочків, шкіл, житлових будинків. У монументальних творах Григорія Довженка прослідковується зв’язок із мистецтвом українського модерну та народною вишивкою: різноманітні вазони, куманці, "дерева життя" тощо. Недаремно сучасні місцеві дослідники назвали це явище "кам’яними вишиванками".
В рамках реалізації проекту «Кам’яні вишиванки Нової Каховки – патріотичний меседж з минулого молоді сьогодення»,   міська бібліотека № 2 для учнів 9-х класів СЗОШ №8,  провела онлайн-мандрівку «Архітектурні родзинки Нової Каховки».


Молодь по-новому відкрила для себе унікальність міста, його чудову, неповторну «кам’яну» красу. Розповідь бібліотекарів супроводжувалась змістовною презентацію зі світлинами нашого міста. Для деяких учнів це було справжнє відкриття. 




Наприкінці  заходу, чудовим доповненням було розгадування кросворду, який показав, наскільки діти уважно слухали та прониклися цією темою.




Бібліотекарі підкреслили, що «кам’яні вишиванки»  - своєрідна родзинка, яка ставить наше місто у ряд пам'ятників національного значення. Тому що такої кількості архітектурних, монументально-декоративних елементів, на такому невеликому клаптику землі більше ніде в світі немає. Тож необхідно зберігати цю красу в місті.


З піднесеним настроєм діти вирішили прогулятися вулицями старого міста – бо це практично «музей під відкритим небом».

Немає коментарів:

Дописати коментар