понеділок, 29 жовтня 2018 р.

Екологічний калейдоскоп: "Квітне врожаями земля українська"

Жовтень у цьому році такий видався чарівний та неповторний: то яскравий, то похмурий, а ще урожайний, казковий і грибний. Як тут не влаштувати чергову зупинку «Читацького кемпінгу для Всезнайок» серед дарів полів, садів та городів?


28 жовтня в секторі абонементу для учнів 5-9 класів проходив екологічний калейдоскоп  «Квітне врожаями земля українська». На столі між собою «гомоніли» усі родичі гарбузові: буряк і капуста, помідори й огірочки, перець та картопля, морква й кабачок, цибуля й часник, груші, яблука, кавун ще й гарбуз!
Якби не осінь, не лежати б їм такими гарними та причепуреними у міській бібліотеці для дітей на столі.


A, B, C, D, E… - це всім знайомі вітаміни.  Діти шукали їх у незвичних гостей на столі. Ось у  капусті, наприклад, вітаміна «С» не менше, ніж у лимоні, картопля – наше постійне захоплення дає крохмаль,  патоку, спирт, а ще містить вітаміни В6, В2 і В3, С.

Ти здоровим бути звик? То цибулю і часник тобі потрібно поважати, ну і ще ти мусиш знати, що в них ціла купа вітамінів С, Е, усі вітаміни групи В і каротин.  До речі, латинською «карота» - це морква. В ній ти знайдеш каротин та вітамін А, який допоможе тобі рости та зробить стійким до різних хвороб. Тож, хрумкотіть морквою на здоров’я!  
Наша національна українська страва - борщ, неможлива без буряка. Та і користь для травлення від буряків  є. Тому буряк незамінний для дієтичного харчування при схильності до хвороб травного тракту. Усі учасники Кемпінгу дуже полюбляють борщ, добре знають, які овочі входять до складу українського борщу. А ще малеча полюбляє вінегрет, який «збирає» у собі овочеві вітаміни вкупі.
І, звичайно, не можна не сказати про гарбуз. Він же -  не тільки смачний та поживний овоч. З ним в Україні пов’язано багато народних традицій, обрядів. Чудовий обряд з гарбузом при сватанні: коли парубок, що прийшов зі старостами просити дівчину стати його нареченою, був їй не любим, то і отримував замість вишитого рушника ось такий пузатий гарбузик! Ото була ганьба для парубка! Ну зате хоч каші гарбузової хлопець міг поїсти вдосталь!   Гарбузову кашу люблять і дівчатка, які щоразу приходять на кожну зупинку Кемпінгу, а найбільше полюбляють гарбузове насіння.
Смакуючи осінніми яблуками та грушками, діти, між тим, відмітили, що кожного дня на столі в кожній родині є хліб – символ достатку та благополуччя.


Немає коментарів:

Дописати коментар