понеділок, 20 листопада 2017 р.

Легенда Швеції

"Легенда Швеції","Андерсен нашого часу", "Перша жінка Швеції"- так тепер називають земляки Астрід Ліндгрен - всесвітньовідому дитячу письменницю, автора майже сорока книжок, перекладених півсотнею мов світу, якій 14 листопада виповнилося б 110 років.
З цієї нагоди в Таврійську бібліотеку завітали учні 5-Б класу ЗОШ №5. Коли бібліотекар Півторак І.В. запитала, чи знають діти письменницю Ліндгрен - вони мовчали, але коли запитала,чи знають вони Карлсона і Пеппі Довгапанчоху - всі одноголосно відповіли - так! Це найкращі твори письменниці - трилогія про Малого і Калсона і трилогія про дівчинку на ім*я Пеппі Довгапанчоха. Не менш цікаві інші твори,т акі як:"Міо,мій Міо","Расмус-волоцюга","Брати Лев*яче Серце", "Роня, дочка розбійника".
Як же Астрід Ліндгрен вигадала своїх героїв? Учні були здивовані, коли дізналися ,що дивне ім’я Пеппі Довгапанчоха придумала дочка письменниці Карін, коли їй було сім років і вона тяжко захворіла. Дочка попросила маму розповідати їй історії про Пеппі Довгапанчоху і Ліндгрен почала вигадувати дивовижні пригоди, які б відповідали незвичайному імені дівчинки, невсидючої, розбишакуватої й ні на кого не схожої, але водночас і схожої на багатьох своїх ровесників та й на саму письменницю в дитинстві. Пеппі - незвичайна вигадниця і мрійниця, чудовий, надійний друг, розумне і кмітливе дівча. Кожен із п’ятикласників захотів стати другом Пеппі, дізнатися про її пригоди із книжок,що є в бібліотеці,тим паче що цей твір є програмним у п’ятому класі.
Дізналися учні і про нелегкий життєвий шлях Астрід Ліндгрен і про її досягнення в літературі. Письменниця - лауреат безліч літературних премій, володар Великої Золотої медалі Шведської Академії, та найбільш дорогі їй дві Міжнародні Золоті медалі Андерсена. Адже ця нагорода вважається найпочеснішою з усіх, яку може отримати дитячий письменник. І тільки в Ліндгрен, єдиної з-поміж усіх дитячих письменників світу, таких нагород дві (1958 та 1986 рр.) 
Потім діти із задоволенням подивилися буктрейлер по книгам Астрід Ліндгрен та першу серію мультфільму "Пеппі Довгапанчоха».

Немає коментарів:

Дописати коментар